Атанас Петров: „Хебър превъзхожда всички волейболни отбори у нас с невероятната си публика“

Атанас Петров: „Хебър превъзхожда всички волейболни отбори у нас  с невероятната си публика“

Ръководството на Хебър (Пазарджик) даде специална пресконференция в Пресклуб „България“ след спечелването на Купата на България, в която участваха старши треньорът на отбора Атанас Петров, техническият директор Александър Иванов и капитанът Иван Станев. Те  споделиха пред репортерите  радостта си от спечелената Купа на България,  говориха за селекцията и целите на клуба през новия сезон.

“Ние се събрахме преди две години и половина с основна цел да развиваме волейбола като социален проект, да обединим хората в Пазарджик около един отбор и да им дадем малко повече самочувствие с добри резултати, каза Атанас Петров и допълни: „Не сме и мечтали за толкова бърз успех. Един спортен резултат се гради в един олимпийски цикъл, така че тези две години и половина, в които ние взехме голям трофей, са кратък период. Това нямаше как да се случи без създадената  много добра организация –  един щаб, който работи задружно, и  един отбор с добри състезатели. Започнахме във Висшата лига, като идеята бе първата година да направим отбор, който да влезе в Суперлигата и после да надграждаме. Основната идея, която следвахме, беше да се гради постепенно, а не изведнъж да се хвърлят много пари и да се прави силен отбор. Това ни помогна, защото аз успях да си изградя стратегия, да направя селекция, която да даде резултат“.

Атанас Петров подчерта, че основното, което  различава Хебър  от останалите волейболни отбори в България, е, че са спечелили публика, каквато няма никъде в залите в България.

„Нашата зала е пълна във всеки мач, независимо срещу кого играем. 2000 човека идват да ни подкрепят, това е основната ни сбъдната цел. В спорта като социален феномен, който няма алтернатива, би трябвало общините да помислят повече за спортовете и да помaгат. Това се случва в Пазарджик  благодарение на нашия основен двигател –  кмета на общината г-н Тодор Попов“.

Атанас Петров поясни, че за сезон 2018/2019 г. са направени  доста промени, като в отбора са включени  9 нови състезатели. Основният проблем за него е бил дали ще дойдат добри резултати при толкова много промени.

„При нови състезатели на един отбор му трябва време да се развие и като колектив, и като игра. Ние направихме много сериозна подготовка. Почнахме ударно с 10 поредни победи. Започнахме с един турнир за Балканската купа – играхме финал със Зиратбанк, загубихме с 2:3, но бяхме на крачка да го отстраним. Успяхме да създадем най-важното – колектив, момчетата намериха общ език. Ние игрaем много добре отборно, има много добро разбирателство в съблекалнята, добра атмосфера. Съчетано с изключителните качества на момчетата, защото привлякохме доста опитни състезатели, това даде резултат. От началото на проекта ние мислехме най-вече за хората в Пазарджик. Целта трофей може би идваше на трето място за нас. Основното беше първо да обединим хората на Пазарджик, второ – да накараме децата да се занимават повече със спорт, да ги вкараме в залите. В момента всички са полудели не само по волейбол, децата са напълнили залите, басейните и стадионите. Това е още една сбъдната цел, която си бяхме поставили. Никой не трябва да се изненадва от успехите на волейболния ни тим – трябва да припомним, че Хебър е дал може би най-много национални състезатели по волейбол. Има  школа, която е дала много специалисти, има големи традиции в града. В последните 18 години нямаше средства и организация за професионален отбор, но школата винаги е работила.“

Атанас Петров поясни, че за предстоящия мач с Левски отборът излиза с амбиция за победа.

„Левски  сега играе по-добре от началото на сезона, но ние сме по-добрият отбор и очаквам да спечелим. Шампионатът тази година е много оспорван и от първите 6 отбора всеки може да победи всеки.  Във всички мачове в първенството ние имахме доста трудни геймове –  започвахме лошо, изоставахме с доста точки, но в края на геймовете играехме силно и печелехме. Финалът за Купата на България го потвърди – показахме  страхотна воля и вяра на целия отбор, че до последно трябва да се бори и че отборът ни е по-добър от останалите. В Монтана се случи същото, когато изоставахме с 0:2. Щеше да ми е трудно да си изградя някаква тактика, ако нямах състезатели, които нямат добра техника. Те са много кадърни момчета с добри технически възможности, което на мен ми дава възможност да правя добра тактическа подготовка за всеки мач. Имаме много агресивен сервис, добре подредена блокада,  това дава възможност и на защитата да работи отлично  и да стигаме до брейк точки, което прави разликата в геймовете и ни дава спокойствие.”

Капитанът на отбора Иван Станев подкрепи думите на треньора, че момчетата са изградили един отличен колектив и ще се борят да спечелят първото място в шампионата преди плей-офите. Търпението, волята, самочувствието на състезателите дава резултат и това го виждат всички.

Техническият директор Александър Иванов заяви, че целият бизнес в града подкрепя отбора и това е много важно. Той уточни, че все още е рано да се мисли за сформирането и на отбор при жените, тъй като няма досттъчно зали.

„В нашата школа има много добри девойки, но нямаме зали, за да осигурим пълноценна подготовка и на  женски отбор. Надявам се за следващия сезон в Пазарджик да има нова зала за волейбол и тогава ще стане възможно да се сформира и силен отбор и при жените“, заключи Иванов.