Николай Вакареев: Антъни Иванов започна тренировки в САЩ и постига много добри резултати

Николай Вакареев: Антъни Иванов започна тренировки в САЩ  и постига много добри резултати

На специална церемония в Пресклуб „България“ Николай Вакареев бе награден за най-добър треньор за месец декември в традиционната анкета на  Пресклуб “България  сред спортните медии и редакции. Личният наставник на голямата ни надежда в плуването Антъни Иванов заслужи приза, след като неговият възпитаник се класира за финала в дисциплината 200 метра бътерфлай на Световния шампионат в малък басейн (25 м) в Китай. Вакареев получи с 11 гласа от гласувалите 21 спортни медии, а след него са  старши треньорът на ВК ЦСКА Александър Попов с 6 гласа  и вече бившият наставник на ВК Нефтохимик 2010 Найден Найденов с 4 гласа.

“Антъни Иванов замина за САЩ и вече тренира и учи в университета “Вирджиния Тех”, заяви Вакареев след награждаването и допълни: „Показва отлични резултати за началото на сезона и вече спечели няколко състезания, макар че те са на 100 и 200 ярда, а за него тези дистанции са по-трудни. Сега имат малко почивка, преди едно по-голямо състезание в края на февруари, което е за цялата конференция и ще има по-сериозна конкуренция. След това, ако е покрил норматив, ще има право да участва на националното студентско първенство в края на март. Подготовката на всички големи състезатели е насочена за световния шампионат през месец юли. Очаквам Антъни да направи отлична подготовка в САЩ  и да се включи успешно в първите големи състезания в България в края на април и началото на май”.

Президентът на БФ Плувни спортове Георги Аврамчев заяви, че вече са подписали договор с ММС и бюджетът им за 2019 г е увеличен с 50 000 лв – от 750 000 на 800 000.

„Радвам се, че спортист на месец декември е плувец, а треньор на месеца – неговият наставник. Все пак това е известна компенсация за това, че Антъни Иванов не бе включен в десетте най-добри спортисти на България за 2018 г. Радвам се, че имаме увеличение на бюджета с 50 000 лв. Вярно е, че  230 000 лв. отиват само за издръжката на комплекса в Дианабад, но радващото е, че имаме увеличение  в сравнение с миналата година. Надявам се, че през този сезон нашите състезатели ще се представят по-добре от  2018 г. и ще спечелим  поне 2-3 квоти. Всички знаете, че конкуренцията в плуването е много голяма и класирането за финал е равнозначно на спечелването на медал в редица други спортове.“

Аврамчев допълни, че голямо внимание се обръща и на скоковете във вода и на артистичното плуване:

„Дуетът в синхронното плуване Александра Атанасова/Далия Пенкова се представя много добре, ако получат добри оценки  в международните турнири през пролетта, ще им осигурим финансиране за по-пълноценна подготовка и за участие в европейското и световното първенство. Имаме и талантлив състезател по скокове във вода – Александър Костов, който тренира в Швейцария. През април в Бургас ще се проведе много голям международен турнир с участието на плувци от 35 държави, което е голямо изпитание за федерацията, тъй като повече от 30 години у нас не се организирал такъв голям турнир.

Генералният секретар на федерацията Димитър Бобев поясни, че вече са ясни нормативите за покриване на олимпийски квоти.

„Мисля, че само покриването на норматив „А“ ще гарантира спечелването на олимпийска квота. За всяка Олимпиада времената в отделните дисциплини падат, но мисля, че още тази година нашите плувци ще вземат 3 или 4 квоти.“

Генералният мениджър на националните ни отбори Кристиян Минковски сподели, че националните ни състезатели вече са направили първия си лагер на Белмекен.

„Първата подготовка премина много добре. В проекто-олимпийския отбор са включени четирима плувци – Антъни Иванов, Йордан Янчев, Диана Петкова и Габриела Георгиева.  Четиримата състезатели от олимпийския отбор ще имат 120 или 130 дни лагер, другите  8 от разширения национален отбор   имат осигурени 65-70 дни лагер и се надявам някои от тях да ни изненадат приятно Покриването на нормативите започва от март 2019 г. В отборния  шампионат на България през април и в личния шампионат през юли  ще може да се покриват квоти, така че очаквам най-добрите ни състезатели да положат максимални усилия и поне един от тях да покрие норматив „А“.