БФ Джудо връчи 3000 лв премии на медалистите от Гран При в Тел Авив Благодарение на министър Кралев за първи път националните отбори имат целогодишна подготовка

БФ Джудо връчи 3000 лв премии на медалистите от Гран При в Тел Авив  Благодарение на министър Кралев за първи път националните отбори имат целогодишна подготовка

Днес в Пресклуб „България“ президентът на БФ Джудо доц. д-р Румен Стоилов и вицепрезидентът Даме Стойков връчиха премии на Ивайло Иванов и Ивелина Илиева, които спечелиха сребърен и бронзов медал на турнира „Гран При“ в Тел Авив – първа олимпийска квалификация в календара на тази година. Двукратният ни европейски шампион в кат. 81 кг бе зарадван с 2000 лв, а еврошампионката и носителка на бронзов медал от световно първенство в кат. 57 кг получи 1000 лв.

Състезателите благодариха на федерацията искрено, тъй като новото ръководство следва принципа да стимулира финансово всеки значим успех, нещо непознато през изминалите години. „Най-важното е да чувстват, че ние се грижим за тях“, каза доц. Стоилов, който през цялото време беше в израелската столица край татамито и гледаше всяка среща на нашите джудисти. Старши треньорът Атанас Герчев е доволен от представянето на състезателите. „Някои загубиха с чест и показаха джудо“, сподели наставникът. Европейският вицешампион от 2018 г. Янислав Герчев е получил сериозна контузия – изваден лакът със спукана ставна капсула и разтегнати връзки. Няма да спре тренировки, но ще поддържа само общо физическо състояние с лека атлетика, без да използва ръката, поясни Ат. Герчев.

Ивайло оценява участието си в Тел Авив като добро начало на годината, но в същото време е ядосан на себе си, че допусна загуба на финала с ипон за една минута. „Случва се често, аз победих за 20 сек.на ¼ финала, но по същия начин загубих накрая. Както казва Даме Стойков, джудото е един момент“, обобщи Ивайло Иванов. Ивелина Илиева смята, че добре се е справила и бронзовият медал е награда за труда й, но това не я разсейва и е концентрирана за следващите турнири. А следващият е точно след три дни в София – Европейската купа за жени, /бившият „Освобождение“/, която също носи точки за олимпийската ранглиста. В събота и неделя в столичната зала „Универсиада“ 177 претендентки от 28 страни ще се надпреварват в отделните категории. Българките са 12, много от тях са съвсем млади и това ще е важен тест и урок за тях, особено като се има предвид, че най-добрите в света ще са тук. „Срещите започват от 10 ч. сутринта и всички, които обичат спорта, нека да дойдат и да подкрепят нашите момичета“,призова доц. Стоилов. Входът е свободен.

Федерацията се похвали, че тази година за първи път има осигурено финансиране за целогодишна подготовка на националните отбори за мъже и жени и за младежи и девойки. Общо това са около 30 състезатели. Голямата промяна се дължи на ММС и лично на министър Кралев, на когото ръководството на джудото е благодарно от сърце. Досега подготовката беше разпокъсана, състезателите пътуваха с автобуси, ядяха по 2-3 дни само суха храна и търпяха други трудности“, спомни си Даме Стойков.