Звезди на световното първенство по шорттрек в София, дамите ни гонят ¼ финал

Звезди на световното първенство по шорттрек в София, дамите ни гонят ¼ финал

Без помощта на ММС нямаше да се справим, каза Евгения Раданова

От 8-ми до 10-и март зала „Арена Армеец“ в столицата ще е арена на ледена фиеста от най-висока класа, при това с вход свободен през цялото време. На световното първенство по шорттрек за мъже и жени 10-хилядната публика на място и многобройните телевизионни зрители в различни страни ще видят 10 олимпийски шампиони, 15 носители на световни титли и още над 130 от най-добрите състезатели-представители на повече от 35 държави.  Ще бъдат раздадени 10 комплекта медали – по 5 при жените и при мъжете. Дисциплините са 1500 м, 500 м и 1000 м, а голямата титла е за най-добрите в крайното класиране след трите дистанции. Крайният срок за подаване на заявките е 15 февруари.

България ще разчита на пълен отбор при жените – Катрин Маноилова, Зорница Пенчева, Анна Якимова и Лилия Джустрова, при мъжете имаме двама участници – Димитър Георгиев и Калоян Ангелов.  Нашият дамски квартет ще е един от 8-те, които ще се надпреварват в щафетите. „Добро представяне ще е влизане на ¼ финал при жените в индивидуалната надпревара“, даде оценка днес в Пресклуб „България“ легендата на родния шорттрек, носителката на 3 олимпийски медала, 2 пъти световна шампионка и 7 пъти абсолютна шампионка на Стария континент Евгения Раданова. „Катрин два пъти имаше травми, но се надявам пред родна публика да покаже какво може“, добави Раданова. Тя съобщи, че в скоро време страната ни ще има пълен състав от 4-има и при мъжете. Във връзка с ремонта на Зимния дворец на спорта, подготовката на националните ни състезатели по шорттрек е започнала този сезон със закъснение, поради което те са пропуснали първите два старта за Световната купа, но имат възможност да наваксат и в края на сезона, когато е световното първенство, да постигнат добри резултати.

За гарантиране на висока безопасност на участниците на световното първенство по шорттрек, домакините ще инсталират подвижната ледена пързалка, използвана миналата година на световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки. Модерното съоръжение е осигурено от Министерството на младежта и спорта и Национална спортна база-ЕАД. Бюджетът на състезанието е около 1 млн. лв, като повече от половината от разходите са за наема на залата и за леда и ги поема министерството, подчерта председателят на организационния комитет Христо Турлаков.  „Без помощта на Министерството на младежта и спорта нямаше да се справим“, заяви Евгения Раданова.

Огромен е медийният интерес към световното първенство по шорттрек в София – подадени са десетки заявления за акредитации, като се очаква те да достигнат 80. Информация за състезанието има на официалния сайт на Международния кънки съюз (ISU) https://www.isu.org както и на българския сайт на събитието http://www.stworlds2019.bsf.bg  Информация за резултати, интересни факти и снимки всеки може да намери и на фейсбук страницата на първенството https://www.facebook.com/ShortTrack2019/.