350 грации от 13 страни на III-ти международен турнир за Купа „Олимпия 74“

350 грации от 13 страни на III-ти международен турнир за Купа „Олимпия 74“

25 отбора с около 350 състезателки на различна възраст от 13 страни пристигат в София за третото издание на силния турнир по художествена гимнастика за Купа „Олимпия 74“. Организатор е единоименният клуб от Бургас, един от най-силните в страната. Събитието е от 15-и до 17-и този месец в зала „Хр. Ботев“ в Студентски град. Патрон е столичният кмет Йорданка Фандъкова, за която домакините са подготвили специален приз. Официалното откриване е на 16-и, в събота, от 13.30 ч, а финалите са в неделя от 17 ч. Входът за зрителите е свободен.

За първи път ще видим и представителки на Канада, похвали се днес в Пресклуб „България“ президентът на клуба и старши треньор Петя Монева. Останалите държави са: Испания, Италия, Франция, Германия, Австрия, Чехия, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Гърция и Кипър. Половината от участничките са от клубове в нашата страна.  Заявките щяха да са още повече, ако турнирът не съвпадаше с провеждането на Гран При в Москва, поясни г-жа Монева.

Надпреварата ще е в 4 категории – В Light, B, A и ФИГ. В най-ниската категория момичетата ще играят с един уред по избор, в следващата уредите са два, в предпоследната стават три и в най-високата категория претендентките ще покажат уменията си с всичките 4 уреда. Шампионките във всяка категория ще получат Купа „Олимпия“, но отделно има и специални награди – за най-чаровна, най-артистична, най-технична и най-млада гимнастичка. Специална корона ще бъде връчена на Мис Турнир. Не са подминати и съдиите – най-заслужилата от всичките 24 ще грабне титлата Мис Съдия. Кои ще са известните български грации на турнира в зала „Х. Ботев“ в момента е ревниво пазена тайна. Нека почитателите на най-красивия спорт да дойдат и да ги видят, призоваха Петя Монева, нейната бивша възпитаничка и сега треньорка  в клуба Мария Матева и треньорката  Александра Нушева.

Международният турнир за Купа „Олимпия 74“ се разраства  – през 2017 г, в първото му издание в София, участваха 11 отбора от 3 страни, сега те са тройно повече и затова организаторите имат амбицията още догодина да увеличат категорията му и да стане турнир на Международната федерация по гимнастика /ФИГ/, стана ясно на пресконференцията. Необходима е силна подкрепа, тъй като има високи финансови изисквания, каза П. Монева. Тя разчита Столична община и лично г-жа Фандъкова да й подаде ръка и да успее да реализира намерението си. Не се съмнявам, че БФ Художествена гимнастика ще застане зад нас, каза още президентът на клуб „Олимпия 74“ в Бургас.

В края на юли в морския град клубът ще отбележи 10-годишнината на силния турнир „Морски грации“. Подготвят се много красиви изненади за празника, похвалиха се олимпийците.