Олимпийски медалисти и световни шампиони на 70-ия турнир за Купа „Странджа“

Олимпийски медалисти и световни шампиони на 70-ия турнир за Купа „Странджа“

Българите са тренирали 10 000 удара на ден, похвали се старши треньорът Хоел Арате

Около 350 боксьори от 41 страни ще излязат на ринга в зала „София“  в 70-ото издание на най-стария турнир по бокс в Европа за Купа „Странджа“. Надпреварата е от 14-и до 19-и този месец.  От големите сили в бойния спорт, само Куба и Ирландия няма да изпратят свои състезатели, съобщи днес  в Пресклуб „България“ на представителната пресконференция генералният секретар на  федерацията Светослав Сапунджиев.  Пред репортерите говориха президентът на централата Красимир Инински, старши треньорите на националните отбори Фикрет Ереджебов /жени/, Хоел Арате и неговият помощник Александър Александров /мъже/, както и голяма част от съставите.

Сред  участниците на супертурнира са светила  на бойния спорт като олимпийския шампион от Рио2016 Хасинбой Дусматов от Узбекистан,  олимпийския вицешампион Василий Левит от Казахстан, носителя на бронзов олимпийски медал Камрат Шаксуварли от Азербайджан, световните шампиони Олександър Кижняк от Украйна и Кайрат Ералиев от Казахстан.

При дамите ще разчитаме на следните 12: Еми-Мари Тодорова и Севда Асенова /48 кг/, Мартина Маринова /51 кг/, Розалия Пайчева, Златислава Чуканова и Елина Георгиева /54 кг/, Станимира Петрова и Марина Сивенова /57 кг/, Деница Елисеева и Аслахан Мехмедова /60 кг/, Мелис Йонузова /64 кг/ и Добромира Георгиева /75 кг/.  За съжаление на ринга няма да видим двукратната европейска и световна вицешампионка  Стойка Петрова, която в края на миналата година обяви край на състезателната си кариера и сега е треньор, каза Ф. Ереджебов.  В състава липсва и бронзовата медалистка от европейското първенство за жени през 2018 г. Габриела Димитрова поради контузия. Той се надява на добри резултати от момичетата, въпреки че подготовката е започнала с известно закъснение. Миналогодишната носителка на Купа „Странджа“ за жени, европейската шампионка Севда Асенова се чувства добре и физически и технически и е готова отново да се бори за големия трофей. Максимално мотивирана пред родна публика е и световната и европейска шампионка Станимира Петрова, която в края на миналата година преживя вътрешна криза на раздвоение дали да продължи с бокса. Хубавицата показа, че е истински Стрелец  и „след два месеца всичко лошо беше минало“,  разказа тя. Мелис Йонузова също е амбицирана да се докаже на ринга. Единствено еврошампионката  Деница Елисеева приема състезанието с известна негативна емоция, защото го чувства като голяма отговорност и се притеснява да не разочарова другите с представянето си.

Хоел Арате и помощникът му Александров се похвалиха с проведения лагер на мъжкия отбор на Белмекен. Кубинският специалист сподели, че тренировките са били изключително натоварени и интензивни. „Правехме до 10 хил. удара на ден. След това проведохме лабораторен тест и с тежестите имахме по 130 удара за 30 секунди“, разкри старши треньорът. Той е категоричен, че състезателите са много добре подготвени. България ще бъде представена от  Тинко Банабаков и Даниел Асенов /кат. 52 кг/, Боян Асенов /56 кг/, Кирил Русинов /60 кг/, Иван Атанасов и Венсан Киркоров  /64 кг/, Рами Киуан и Кристиян Николов /75 кг/, Благой Найденов и Пламен Петков /81 кг/, Иван Мечков/91 кг/, Петър Белберов /+91 кг/. Миналогодишният носител на Купа „Странджа“ при силния пол Петър Белберов, също като Деница Елисеева е под напрежение заради отговорността и очакванията към него. Искам най-малко злато, заяви пък смело младият Иван Атанасов. Радослав Пантелеев в кат. 81 кг изрази съжаление, че ще пропусне турнира на родна земя, но сподели, че продължава да се подготвя системно и скоро ще стане ясно на кой следващ турнир ще запише първото си участие за 2019 г.

Организаторите от БФ Бокс очакват зала „София“ да се напълни с фенове.  За учениците входът през цялото време е свободен, трябва само да си носят ученическа карта, отправи покана Красимир Инински. Той е предвидил специални награди от федерацията за всички носители на големия трофей  – Купа „Странджа“ – от основаването на турнира досега.  Някои от притежателите на купата не са вече сред живите, но всички останали без изключение – българи и чужденци са поканени, подчерта президентът на БФ Бокс, който наистина милее за спорта. Специално учредените награди са по случай 70-ата годишнина на турнира. Друга интересна подробност е, че приходите от продажба на билетите ще бъдат събрани в награден фонд, който ще се разпредели между участниците в турнира. Цените на билетите са 5 лв и 10 лв.