Президентът на БФ Шахмат 1928 Руслан Тошев: Аз съм оптимист, че в следващите години българският шахмат отново ще има големи успехи

Президентът на БФ Шахмат 1928 Руслан Тошев: Аз съм оптимист, че в следващите години българският шахмат отново ще има големи успехи

Днес в Пресклуб „България“ ръководството на БФ Шахмат 1928 даде първата си пресконференция. Пред репортерите президентът на родната централа  д-р Руслан Тошев заяви, че голямата новина от последните дни е факта, че БФ Шахмат 1928  официално е приета в Международната федерация /ФИДЕ/.   Категоричното становище на Секретариата на ФИДЕ е, че статутът на българските състезатели няма да се различава от този на останалите участници и те ще се ползват от правата, които се полагат на състезателите на другите федерации-членки на ФИДЕ. Така че нашите шахматисти могат да участват във всички състезания под егидата на ФИДЕ.  Остава проблем участието на българските състезатели в европейските първенства, които са под егидата на Европейския шахматен съюз /ЕШС/. Тъй като европейската централа има претенции към българската федерация за над един  милион евро, в следващите четири години едва ли ще бъде възстановено членството на БФШ.

„За нас е важно, че сме приети за пълноправен член на Международната федерация /ФИДЕ/. Радостното е, че през месец януари в турнирите, организирани от клубовете, са участвали над 1000 шахматисти. В мемориала „Трингов“ участваха над 200 състезатели от 16 страни. Младите ни състезатели постигнаха отлични резултати в най-силните международни турнири и аз съм оптимист, че в следващите години ще имаме отново големи успехи“, заяви Руслан Тошев и допълни, че ако миналата година старото ръководсто на БФ Шахмат се е съгласило да се откаже от членството във ФИДЕ, е нямало да се налага български шахматисти да се състезават за други държави. Стана ясно, че миналата година Иван Чепаринов е сключил договор и  следващите 3 години ще се състезава за Грузия, а Кирил Георгиев ще мести за Македония.

Техническият директор на федерацията Георги Павлов поясни, че БФ Шахмат 1928 с председател Руслан Тошев е единствената легитимна федерация, призната от ФИДЕ и от Министерството на младежта и спорта. По едно от съдебните дела ММС  е осъдило  старото ръководство на федерацията да заплати 730 000 лв. Шахматният дом „Гешев“, който е оценен на 400 000 лв, е отнет в полза на ММС, остава да се платят още около 330 000 лв.

През месец март ще се проведат европейските  първенства за мъже и жени, за които нашите състезатели ще кандидатстват  индивидуално. Българските участници ще бъдат определени на финалите на републиканските шампионати, които ще се проведат в следващите две седмици.

От 26 февруари до 6 март в Дома на Енергетика в гр. Козлодуй ще се проведе финалният турнир на 83-ото държавно индивидуално първенство за мъже. Генерален спонсор на  шампионата е АЕЦ Козлодуй. Участие ще вземат 10 състезатели: Александър Делчев (Чесбомб Пловдив), Васил Спасов (Шумен 2005 Шумен), Емил Младенов (Сливнишки герой Сливница), Кирил Бадев (Марица Изток Раднево), Красимир Русев (Абритус Разград), Момчил Николов (Абритус Разград), Николай Василев (Славия София), Радослав Димитров (Абритус Разград), Спас Кожухаров (Чесбомб Пловдив) и Цветан Стоянов (Чесбомб Пловдив). Жребият, който бе теглен в Пресклуба, определи в  първия кръг да се срещнат: Спас Кожухаров – Васил Спасов, Александър Делчев – Красимир Русев, Радослав Димитров – Емил Младенов, Момчил Николов – Кирил Бадев и Николай Василев – Цветан Стоянов

По същото време  село Чавдар за втори път ще бъде домакин на финала на Държавното индивидуално първенство по шахмат за жени. Тъй като в последния момент някои от шахматистките се отказаха, участие ще вземат 8 състезателки: Адриана Николова (“Марица Изток” Раднево), Белослава Кръстева (ШК “Левски” София), Виктория Радева (“Марица” Пловдив), Габриела Антова (“Шах 21” София), Елиф Мехмед (“Чесбомб” Пловдив), Елица Раева (“Пристис” Русе), Петя Караиванова (ЦСКА София) и Стефи Бедникова (“Капабланка” Дупница). Системата на шампионата е кръгова (“всеки срещу всеки”). В първия кръг  ще се срещнат: Петя Караиванова – Елица Раева, Габриела Антова – Елиф Мехмед, Белослава Кръстева – Виктория Радева, Адриана Николова – Стефи Бедникова.

Наградният фонд при мъжете е 8000 лв, а при жените – 6300 лв.