Асен Асенов: Надявам се националните ни отбори по тенис на маса да играят на финалите на европейското първенство

Асен Асенов: Надявам се националните ни отбори по тенис на маса да играят на финалите на европейското първенство

На първата си  пресконференция  за 2019 година в Пресклуб „България“ ръководството на Българската федерация по тенис на маса обяви спортния календар и очакванията за представянето на най-добрите ни състезатели в най-големите международни състезания през годината.

Президентът на федерацията Стефан Китов каза, че от 28 феруари до 3 март в Панагюрище ще се проведе държавното индивидуално първенство за мъже и жени, като заявка за участие са подали 93 мъже и 35 жени. Шампионите при мъжете и жените ще получат съответно по 1000 и 500 лв от наградния фонд, както и уайлд карт за най-силния международен турнир у нас – „Асарел България оупън“.

От 7 до 9 март в Португалия е европейското първенство за младежи и девойки до 21 години, като персонални покани за участие са получили четирима български тенисисти – Мария Йовкова, Калина Христова, Ивет Илиева и Стефан Тодоров. Надеждите ни за добро представяне са насочени към Мария Йовкова и Стефан Тодоров.

От 21 до 28 април в Будапеща ще се състои световното първенство за мъже и жени, като нашата страна ще бъде представена от Петьо Кръстев и Стефан Тодоров при мъжете и Мария Йовкова и Габриела Иванова при жените. По различни причини двама от най-добрите ни тенисисти – Теодор Александров и Денислав Коджабашев няма да участват.

„Коджабашев и Александров няма да се състезават на световното първенство заради лични причини“, заяви пред репортерите старши треньорът на националните ни отбори Асен Асенов и допълни: „Но и двамата са основните стълбове на националния ни отбор и ще разчитаме на тях за квалификациите за европейското отборно първенство, които ще се проведат на 17 и 18 май във Финландия. По същото време Пловдив ще бъде домакин на квалификациите при жените. Мисля, че националните ни отбори и при мъжете, и при жените имат реални шансове да се класират за финалите на европейкия шампионат във Франция. А за световното първенство в Будапеща ще бъде успех, ако нашите състезатели успеят да влязат в основните схеми“.

Генералният секретар на федерацията Цветомир Цонев поясни, че  петото издание на международния турнир по тенис на маса “Асарел България Оупън” в Панагюрище ще бъде с рекорден награден фонд и брой участници. Надпреварата, която ще се състои от 15 до 20 август  ще раздаде на призьорите  190 хиляди долара, което е увеличение с 30 хиляди долара в сравнение с 2018 година.  Тази година ще могат да се запишат до 310 играчи срещу 230 през миналата година. Всичко това поставя “Асарел България оупън” в топ 5 на спортните състезания в България през 2019 г. Тази година на турнира в Панагюрище за първи път ще има състезание и на смесени двойки, което ще бъде квалификация за Олимпийските игри в Токио 2020. Нашата смесена двойка Коджабашев/Йовкова е с най-големи шансове да спечели олимпийска квота.