На 2 март на хижа „Алеко“ ще бъде открит „Фън парк София“

На 2 март от 11.00 ч. при хижа  „Алеко“ ще бъде официално открито  новоизграденото съоръжение за ски и сноуборд „Фън парк София“, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ Иван Фърков – член на УС на Българския сноуборд съюз. Той добави, че съоръжението е проектирано от  Кирил Гъстев и отговаря на всички изисквания за тренировки по фрийстайл – най-новата зимна олимпийска дисциплина. Всички желаещи столичани и гости на столицата ще могат да карат сноуборд безплатно. Инициативата е подкрепена от Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ , както и от „Витоша ски“.

Към този момент изградените съоръжения в парка са подходящи за средно напредналите в дисциплината. Има план за развитие, който обхваща стратегия за изграждане и на професионални съоръжения и препятствия.

Самият проект е разработен със социална и спортна насоченост и цели да подпомогне  развитието на всички ски и сноуборд клубове в София. Има идея да се стандартизират фън парковете в България и да се изградят безопасни уреди, както и ясно разделение на различните нива на трудност във фрийстайла.

Амбицията на Българския сноуборд съюз, който е член на Световната сноуборд федерация, е да организира на Витоша състезания от най-високия ранг – „Гран при“.

„Нашият съюз е отделна организация, която подпомага дейността на Българската федерация по ски. Затова се надяваме все повече млади хора да идват на „Фън парк София“, да спортуват, а след време така, както сме домакини на Световна купа по ски, да организираме на Витоша и състезания по фристайл от най-високата категория – „Гран при“, заключи Иван Фърков.