Спешъл Олимпикс изпраща 18 атлети на Световните летни игри

Спешъл Олимпикс изпраща 18 атлети на Световните летни игри

С 18 атлети в 7 вида спорт България ще бъде представена на Световните летни Спешъл Олимпикс Игри в Абу Даби, ОАЕ. Събитието е от 14- и до 21-и този месец с повече от 7500 участници с интелектуални затруднения в 24 вида спорт.  Днес в Пресклуб „България“ гостува националната ни делегация с ръководител д-р Христо Христозов. Страната ни изпраща отбори по лека атлетика, плуване, бадминтон, конна езда, тенис, боче, силов трибой. Всеки отбор има национален треньор. Атлетите са от 10 общини: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Добрич, Смолян, Банско, Ихтиман.

За популяризиране на Световните летни игри и постиженията на родните атлети, Спешъл Олимпикс организира национална кампания „Да бъдем заедно“. Тя получи широка подкрепа от Министерството на младежта и спорта, общини, спортни федерации, СУ „Св. Кл. Охридски“, НСА „В. Левски“, болници, престижни фирми, фондации, медии.

За първи път на тези игри ще имаме двама атлети по тенис, подчерта д-р Христозов и специално благодари на родната федерация, която работи със Спешъл Олимпикс от 2010 г. насам. Храбър Натов от София и Лиляна Аврейска от Пловдив се подготвят целогодишно на базата, на която тренират и редовните състезатели. На турнира „София Оупън“ двамата изиграха кратък демонстративен мач срещу индийска двойка. Федерациите по тенис, бадминтон и конна езда не просто подкрепят спорта за хора с увреждания, те са превърнали тази дейност в част от своите програми за развитие на спорта, подчерта д-р Христозов. Голяма заслуга за приобщаването на хората с увреждания към спорта има ММС в лицето на министър Кралев, който стимулира интегрирането на атлетите с ментални проблеми, каза още Христозов. Той се надява да се разширява списъкът от видове спорт, които подават ръка на Спешъл Олимпикс. Има проявен интерес от федерацията по волейбол, също и по хандбал, похвали се националният директор на Спешъл Олимпикс България.

Атлетите днес споделиха своите желания и очаквания на предстоящото внушително събитие в столицата на Обединените арабски емирства. „Тренирах много и вярвам, че ще спечеля медал“, бяха думите на Велико Великов от отбора по езда. „В Абу Даби ще играя за злато“, зарече се Ганка Иванова от отбора по бадминтон. Тя е сребърна медалистка от Световните игри в Лос Анджелис 2015. „Имам медали от Спешъл Олимпикс Сирия, но сега ще се състезавам за България“,  гордо заяви Нина Ал Рифаи от отбора по плуване. На пресконференцията присъстваха и родители на атлетите, които благодариха на Спешъл Олимпикс, че дава шанс за изява на техните деца. Гинка Михайлова – директор на дневен център за хора с увреждания в Стара Загора – сподели с вълнение, че Иван Иванов от отбора по бадминтон, е проговорил благодарение на специалните занимания в центъра. Днес 34-годишният атлет сам се представи пред репортерите на пресконференцията. „От 1994 г. досега атлетите на Спешъл Олимпикс България са завоювали над 100 медала“, обобщи д-р Христозов.