Цветелина Бориславова: Международният конгрес „Интерски 2019 в Пампорово е събитие с национално значение!

Цветелина Бориславова: Международният конгрес „Интерски 2019 в Пампорово е събитие с национално значение!

Звезден отбор с Катя Дафовска и Радо Янков  открива Интерски конгрес 2019 в Пампорово

Звезден отбор от някои от най-големите спортни звезди на България ще открие започващия в неделя Интерски конгрес 2019 в Пампорово. По писта „Стената“ ще се пуснат Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Александра Жекова, Ренета Камберова, Снежана Дечева, Румяна Нейкова и Йордан Йовчев. Това стана ясно на специалната пресконференция в Пресклуб „България“  по повод началото на Интерски конгрес 2019, който започва на 17 март в Пампорово. В пресконференцията участваха Цветелина Бориславова, председател на организационния комитет на Интерски конгрес 2019, доц. Петър Янков, председател на управителния съвет на сдружение „Българско ски училище“, Мариян Беляков, изпълнителен директор на Пампорово АД, Славка Чакърова, кмет на община Чепеларе, Марин Захариев, зам.-кмет на община Смолян, и Недялко Славов, областен управител на Смолян.

Гости на церемонията по откриване на Интерски конгрес 2019, която започва в 13:30 часа, ще бъде патронът на събитието – вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, както и министрите на младежта и спорта Красен Кралев, и на туризма Николина Ангелкова. Откриването ще бъде излъчвано на живо по Българска национална телевизия, която е медиен партньор на конгреса.

„Интерски конгрес 2019 е изключително важно и значимо за България събитие“ – каза пред репортерите председателят  на организационния комитет на Интерски конгрес 2019 Цветелина Бориславова и допълни: Благодаря на всички, които участваха в подготовката на кандидатурата ни за домакин на 21-я Интерски конгрес. Това беше изключително сложна и тежка битка с два големи и мощни курорта – Сочи, Русия и Леви, Финландия. За нас освен че битката беше тежка, с огромна подготовка на всички участници от българска страна, тя беше съпроводена с голям ентусиазъм от наша страна. И мисля, че заслужено я спечели България. Участниците в този конгрес са над 1100 от 33 държави-членки и три наблюдатели. Пампорово АД направи сериозни инвестиции, за да може всичко да се състои на достатъчно високо ниво. Създадохме изцяло нов конгресен блок, който се състои от пет зали, едната от които е с много голям обем – събира до 1000 души. В блока има още четири зали, които са изключително модерни, със съвременна техника и условия за провеждане на конгресни събития от голям международен мащаб. За пръв път България е домакин на Интерски конгрес и се нарежда сред най-големите ски курорти в Европа, които са били домакини на това събитие. Това са всички големи ски държави в Европа. България има честта да е домакин на Интерски конгрес и това е изключително важно. Събитието е от национално значение.

Интерски конгрес ще събере от 17 до 23 март в Родопите повече от 1100 ски инструктори и експерти в белите спортове от 35 държави. В програмата са включени 120 уъркшопа по различните направления – алпийски ски, ски бягане, сноуборд, свободен стил ски, телемарк, обучение на хора с увреждания, както и над 70 лекции. В понеделник, сряда и петък са предвидени т.нар. нощни шоу спектакли, а всеки ден ще има сутрешни демонстрации на детайли от постиженията в ски техниката. Във вторник ще е представянето на кандидатите за следващия конгрес на Интерски – Леви и Кицбюел.

„В Пампорово ще бъдат обособени шест специализирани зони, а не само един демонстрационен склон – каза председателят на управителния съвет на сдружение „Българско ски училище“ Петър Янков. – Изградена е специализирана зона за ски и сноуборд свободен стил, готова е специализирана зона за ски бягане северни дисциплини, а американската делегация изгради специализирана зона за обучение на деца.“

За пръв път Интерски конгрес 2019 ще включи и социална програма. 120 деца от Смолян и Чепеларе в затруднено финансово положение ще бъдат обучавани безплатно, а специална дарителска акция ще осигури заниманията им със ски до следващия конгрес на ски инструкторите през 2023 година.

Мариян Беляков, изпълнителен директор на Пампорово АД, уточни: В цялостната организация и в присъствието на този конгрес в България има много важен елемент. Той е доста по-важен от привидното, което виждаме. Интерски конгрес 2019 събира в страната ски инструктори и ски инструкторски асоциации от цял свят. За този тип дейност, който извършваме в ски зоните в България, едно от най-важните неща е да успеем да обучим подрастващите и не само тях, и да ги караме да карат ски в България години наред. За щастие в Пампорово през последните 5-6 години има страхотна тенденция – много българи остават в страната и карат ски в България, в частност в Пампорово. Ако през 2007-2008-2009 година пазарните показатели показваха, че от цялостното портфолио на каращите ски в курорта едва 15-20 процента са били българи, в момента ние се радваме на между 65 и 70 процента българи, които карат ски в Пампорово от цяло стопроцентово клиентско портфолио. За нас това е изключително важно. Не е тайна, че българите са едни от най-добрите туристи. Много често подценяваме сами себе си и изтъкваме на преден план неща, които не са важни. Фактът, че в България, където е изключително важно за нас този бранш да се развива, трябва да разчита на добре подготвени ски училище, добре подготвени програми за обучение. Преди няколко дни от Великобритания ни изненадаха с това, че Пампорово спечели награда за най-добро ски училище на TUI Великобритания за 2019. Това е добро признание за нас, което не е първото през последните 10-15 години. Няма по-добро място и нещо от това за нас, точно тази ски инструкторска гилдия да се събере в България. Това ще е тласък за целия бранш, за целия бизнес, за тези региони. Тук няма голяма форма на комерсиализъм. Изтъкваме състезания, в която има голяма доза на комерсиализъм, а тук няма такова нещо. Интерски конгрес 2019 е насочен към хората, към дестинацията. Тези 35 и повече държави, които ще участват по една или друга форма, ще направят един малък празник. Смятам, че тук ще надскочим летвата, която постави Аржентина на последния конгрес на Интерски в организационно отношение. Надявам се да бъдем в топ 5 на най-добре проведените конгреси в цялата история на тези мероприятия. Вложихме изключително много усилия и ресурс. Конгресният блок е един от най-морните в България в момента. През последната година подобрихме инфраструктурата, за да бъдем на нужното ниво. Направихме важни подобрения по основните писти, на които ще се проведе форумът. Всичко това вдига нивото на България, на курорта и на всички нас“.