30 отбора ще играят във Великденския детски футболен турнир в Дряново

30 отбора ще играят във Великденския детски футболен турнир в Дряново

Проявата вече е в календара на БФС, ще стане и международна

От 1 до 4 април Дряново отново ще бъде център на детския футбол с участието на 30 отбора от цялата страна. Третото издание на Великденския турнир за Купа „Боровец“ ще събере малчугани от три възрастови групи – родени през 2006 г, през 2008 г и през  2010 г. Организатор е местният футболен клуб „Локомотив“ под патронажа на легендите от златното поколение в САЩ’94 Красимир Балъков, Илиян Киряков, Пламен Николов, Станислав Генчев и председателя на Асоциацията на футболистите Дончо Донев. Партньори са Зоналният съвет на БФС Велико Търново и Областният съвет Габрово. Официалното откриване е на 1 април в 12 ч.

Турнирът вече е включен в календара на БФС, похвали се днес в Пресклуб „България“ председателят на УС на ФК „Локомотив“ Дряново и общински съветник Тодор Георгиев /Теди Джорджо/. Той благодари на генералния спонсор /вафли „Боровец“/, както и на цялата футболна общност за подкрепата на турнира. Той ще прерасне в международен следващата или по-следващата година,  съобщиха участниците в пресконференцията.

„Адмирации за турнира в Дряново! За 20 години Асоциацията на футболистите е организирала над 300 турнира с над 100 000 деца  в цялата страна. Отстрани може да изглежда лесно, но е много трудно да правиш детски турнири“, сподели Дончо Донев. „В България има около 600 професионални футболисти. Ясно е, че не всички от тези деца ще станат футболисти, но и целта не е такава“, добави Донев.

„Надявам се един ден от Дряново да излязат футболисти за националния отбор, които да ни радват“, каза героят от САЩ’94 Пламен Николов,  роден и израснал в града  на Уста Колю Фичето. По време на турнира децата ще посетят музея на великия строител от епохата на Възраждането, защото освен да ги учат на футбол, в Дряново държат не по-малко на възпитанието, стана ясно от думите на Теди Джорджо. В детско-юношеската школа на местния клуб „Локомотив“ тренират 90 момчета.

В Дряново има силен футбол и за момичета, подчерта президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков. В България има 57 девически отбора. По специална програма на УЕФА футболната ни централа получава годишно 100 хил. евро за развитие на това направление. Националният отбор за девойки до 19 г записа исторически успех като се класира за елитния квалификационен кръг за Европейското първенство тази година, напомни Р. Вълков.