Красимир Анев с 6-а „Златна България“ за спортист на месеца

Красимир Анев с 6-а „Златна България“ за спортист на месеца

Следващият сезон приоритет е Световното първенство, заяви треньорът Фъртунов

Днес в Пресклуб „България“ европейският шампион по биатлон Красимир Анев бе награден за спортист на месеца, а неговият наставник Георги Фъртунов получи малкия „Златен трикольор“ за най-добър треньор. На церемонията присъства и олимпийската шампионка от Нагано’98 Екатерина Дафовска – председател на федерацията.

В анкетата за февруари елитният ни състезател обра гласовете на спортните редакции /18/, след като грабна в Беларус титлата на първенството на Стария континент на 20 км. По 1 глас имат носителите на Купа „Странджа“ по бокс – Станимира Петрова и Даниел Асенов. Фъртунов победи с 14 от общо 20 гласа.  Краси Анев дебютира като спортист на месеца точно преди 12 г. когато спечели златен и бронзов медал на Европейското първенство за младежи. През 2011 г заслужи същото медийно признание след сребърния медал на Европейското първенство при мъжете, а през 2015 г. оглави класацията 2 пъти последователно отново като европейски вицешампион заедно с 2 четвърти места в стартове от Световната купа. През януари 2018 г. биатлонистът ни зарадва със сребро и бронз на Европейското първенство, а миналият месец добави към богатата си колекция и злато при мъжете, което досега му липсваше.

Изпратихме един успешен сезон, беше обобщението на Краси Анев и Георги Фъртунов за постигнатите резултати. Еврошампионът завърши под номер 39 в генералното класиране за Световната купа. Един от най-успешните сезони, сподели и Ек. Дафовска. След златния медал на Краси, Владо Илиев донесе исторически сребърен медал на Световно първенство. Не бива да подценяваме и 6-ото място на Европейското първенство на Милена Тодорова, добави още олимпийската ни шампионка по биатлон. Смесената ни щафета също записа 6-о място на Европейското първенство. Надяваме се след тези успехи на добър бюджет и не само през следващата година, каза още Дафовска. Тя ще предложи на ММС стратегия за биатлона за 3-годишен период. От ключово значение е да има центрове за биатлон в страната. Ако страната ни спечели домакинство на Младежките Зимни Олимпийски игри, може да се възстановят стрелбището и пистата в Боровец, а също да се довърши базата в Троян, смята Дафовска. Така ще се спестят много средства за подготовка на елитните ни състезатели в чужбина и ще се развива клубният биатлон. По общи изчисления на Г. Фъртунов за пълноценна подготовка за един сезон са необходими не по-малко от 60 хил. евро на елитен биатлонист, но винаги се съобразяваме с финансовата рамка, уточни специалистът. Използваме високопланинската база на Белмекен, но ни е необходима и база на средна височина. Разчитаме на Поклюка /Словения/ и Рамзау /Германия/, поясни Фъртунов.

През следващия сезон приоритет ни е Световното първенство, каза още треньорът. Досега в своята кариера Краси Анев има 6-о и 7-мо място на състезание от такъв ранг. Хубавото е, че догодина Европейското първенство е след Световното и така ще е по-добре за нагласата, подчерта Краси Анев. Фъртунов е заложил на 2-годишна програма, която стриктно следва и добрите резултати са плод на системни усилия. Красимир Анев благодари на всички, които му помагат, на министерството на спорта и на министър Кралев, също и на федерацията. Той призова всички фирми, които имат интерес от реклама, да обърнат очи към биатлона.