Атанас Скатов ще изкачва три осемхилядника, Канчендзьонга е първия

Атанас Скатов ще изкачва три осемхилядника, Канчендзьонга е първия

Алпинистът-веган Атанас Скатов е планирал три експедиции този сезон, съобщи днес той в Пресклуб „България“. На 3 април сливенският катерач, който вече има зад гърба си Еверест, Анапурна, Манаслу, Макалу, Лхотце и Чо Ойю, потегля към третия по височина връх на планетата в Хималаите – Канчендзьонга /8568 м/. Експедицията ще продължи около 60 дни, до началото на юни. След това Скатов ще отдъхне 10-ина дни и ще се стегне багажа за новото изпитание – върховете Гшербрум 1 /8080 м/ и Гашербрум 2 /8035 м/ в планината Каракорум, Пакинстан. Около 10 август трябва да се прибере окончателно вкъщи.

През 2016 г. не успях да кача двата върха Гашербрум и сега съм решил да опитам пак, каза веганът, който неотклонно продължава да следва своя хранителен режим. След последната ми експедиция до Чо Ойю, когато бях отслабнал с 10 кг, действително се колебаех дали да не включа за известен период вегетариански продукти /сирене, мляко, масло/, но си останах веган, сподели алпинистът.

Атанас Скатов смята да направи безкислородно изкачване до Канчендзьонга, ако преди това се е уверил, че организмът му се справя сам на голямата височина. До всеки от 4-те базови лагера ще стига без кислород, ще преспива и ако няма затруднения с дишането и не чувства кислороден дефицит, ще тръгне към върха без да използва бутилката, поясни алпинистът. Върхът е най-отдалечения, до първия базов лагер се стига след 2 седмици. По пътя няма населени места, няма хижи, поясни Атанас Скатов. Друга специфична отличителна особеност е много дългия преход от последния базов лагер, който е на 7450 м, до самия връх – повече от 24 часа. Денивелация над 1000 м няма при нито един от другите 13 осемхилядници. Канчендзьонга се нарежда на трето място в черната статистика след Анапурна и К2.

Скатов е част от международна експедиция с 22-ма човека, най-много от които са индийци. Те не могат да използват маршрут от тяхната територия, защото оттам върхът е затворен за изкачване и единствената възможност е от територията на Непал. Легенда разказва, че върхът е свещен, защото на него живее богиня и никой не бива да го осквернява, като стъпва там. Ще стъпя на 2-3 м. под самия връх, но не на най-високата точка, защото такова е поверието, сподели Скатов. Той благодари на своите спонсори – фирмите Walmark и  Pipe System, без които експедицията нямаше да бъде възможна.