С „Гран При Поморие“ се открива новия сезон по мотоциклетизъм в България

С „Гран При Поморие“ се открива новия сезон по мотоциклетизъм  в България

След началото на пистовия шампионат през изминалата седмица, вече на ход са състезателите по мотокрос с предстоящия първи кръг на републиканския шампионат за сезон 2019 – Grand Prix Поморие 2019. Състезанието се провежда в памет на Тотьо Чакъров, дизайнерът на мотокрос писти, който прослави България по цял свят и въведе нови норми в проектирането и изграждането на мотокрос трасета през последните години.

По традиция  на мотополигон „Порой” в Община Поморие  се дава началото на сезона в дисциплината и тази година тази традиция няма да бъде нарушена. Организаторите на състезанието направиха някои подобрения на мотополигона, който винаги се е славил с голям зрителски интерес и посещаемост. Поради тази причина, в календара на БФ Мотоциклетизъм е предвидено и второ домакинство на Община Поморие в календара през септември, като тогава е предвиден еднодневен формат на състезанието.

След зимната почивка последните два месеца бяха белязани от необичайно променливо време, на моменти дори летни условия, което благоприятства за подготовката на състезателите във връзка с предстоящия пясъчен мотокрос уикенд в Поморие. 95 състезатели са подали заявка за участие към момента: 81 от България, 11 от Румъния и 3-ма от Турция, като това е добро начало на сезона като брой участници. Разбира се, има и такива, които ще си спестят трудностите на мотополигон „Порой”, като тях ще видим на типично твърдите трасета през годината.

При най-малките участници в шампионата –в клас МХ65 се очертава сериозно единоборство между няколко състезатели, които показаха сериозни качества през сезон 2018. Между тях са Мирослав Димитров (Марица рейсинг тийм), Дани Цанков (М6 Ямаха рейсинг тийм), Веницислав Тошев (МСК Севлиево), Тихомир Йорданов (Девня Марцианопол) и други, като в класа има и няколко нови попълнения от малки състезатели, които за първи път ще изпитат пясъчното трасе в Порой.

При МХ85 сезон 2019 ще започне със стартиралото съперничество между двамата топ пилоти Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна) и Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт), от които се очаква и сериозно представяне на международната сцена. Братята Тервел и Мартин Замфирови (Еърмакс рейсинг) показаха добри качества през 2018 г., но Станислав Гошев (Алба Дамасцена МСК) и Живко Иванов (МСК Диана Рейсинг) не са от пилотите, които ще се примирят с по-задно класиране.

В клас МХ2 почитателите на мотокроса ще имат възможността да видят Майкъл Иванов (Тексим Мотор Спорт) след завръщането му от отличното представяне във Великобритания миналата седмица, Жулиан Георгиев (Несебър Мото), Алекс Димитров (Мотоспорт Варна), Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли), Кристиан Иванов (НСА Моторспорт), Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг) и още много пилоти от тази кубатура, някои от които за първи път ще участват в големият клас на 250 кубиковите машини, след като преминаха в клас МХ2 от клас МХ85.

 

При топ машините от клас МХ1 2019 се очертава да бъде изключително интересна и със силно международно участие, като нашите топ пилоти – Калоян Илиев (МСК Севлиево), Кристиян Кръстев (Пловдив Мотор Спорт), Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг), ще се изправят от една страна срещу завърналите се Георги Гочев (Девня Марцианопол) и Любомир Васев (Тексим Моторспорт), а от друга срещу румънците Адриан Радуца (ТЦС Отопени) и Джордже Кабал (Вектра Рейсинг).

След някои промени в регламента на шампионата, класовете МХ и МХ40 вече са два отделни класа със своите лидери, като „джуниър” класът – МХ ще бъде поле за изява на съотборниците Григор Царев и Александър Ленев (Джей Ар Си Моторспорт България), Велик Кличуров (МСК Калабак 1969) и други. В почти ветеранския клас МХ40, новите – стари попълнения като Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм) и Юлиян Райчев (МСК Панчо Рейсинг Тийм), ще се срещнат със своите добри познайници като Атанас Петров и Янко Зоков (АИТ Рейсинг Тийм), Васил Стоянов (Пловдив Мотор Спорт), Захари Томов (мездрея МХ Рейсинг) и други.

Програмата за Grand Prix Pomorie 2019 включва свободни тренировки, квалификации и един манш за МХ/МХ40 в събота, а в неделя след официалното откриване, което е в 10:30, са и същинските състезателни маншове.