Баскетболната легенда Атанас Голомеев: „Няма лидер в националния отбор!“

Баскетболната легенда  Атанас Голомеев: „Няма лидер в националния отбор!“

На 30 август в хотел „Шератон“ в Пекин  легендарният баскетболист Атанас Голомеев ще бъде част от церемонията на ФИБА за приемане в залата на славата. Досега сред играчите от нашата страна само Ваня Войнова получи това признание посмъртно. Имаме и още двама съдии – Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Още през 1991 г. петкратният участник на Евробаскет и два пъти най- добър реализатор на Стария континент бе включен сред 51-те най-добри баскетболисти в света. Защо толкова късно идва решението за влизане в залата на славата? Голомеев обяснява това със залеза на баскетбола у нас в епохата на прехода :“20 години ни няма на картата. Преди участвахме на европейско първенство сред 12 отбора, сега се борим за място сред 24, но стигаме до квалификации и толкоз“, каза днес в Пресклуб „България“ 10-кратния шампион на страната. Той си спомня, когато националният отбор се класира 6-и на Европейско първенство колко неудобно са се чувствали всички играчите, а днес не можем да мечтаем за такъв резултат.

Няма лидер в националния отбор. Нямаме и силно първенство, в което да играят баскетболистите от националния отбор. Няма ги и апостолите, които да обикалят училищата и да намират таланти за баскетбола От друга страна, скаутите стоят в залите и щом някое дете се изяви, веднага го привличат в чуждестранен клуб. Трябва де се намери форма добрите състезатели да бъдат задължени чрез договорите да играят в националния отбор, призова Голомеев. Известният Александър Везенков, който сега е в Олимпиакос, участва в националния отбор доброволно, защото се чувства българин и защото така са го възпитали, но други не искат. Ролята на федерацията е да регулира, да въведе правила за трансфер в чужбина, за условията, подчерта най-добрият ни баскетболист в историята.

Финансовият срив при прехода в началото на 90-те години е главната причина за плачевните резултати, категоричен е Атанас Голомеев. Недоимъкът тежи и днес. Приходите от продажби са слаби. Трудно се осигуряват спонсорски средства от бизнеса. Държавният бюджет на целия български спорт също е скромен, само 90 млн. лв, добави Голомеев. Той даде пример с баскетбола в Малага, Испания, където има същата зала като „Арена Армеец“, с 12 000 места. Билетите за мачовете от националното първенство са продадени за целия сезон, въпреки че са по-скъпи отколкото мачовете за Купа Европа.

Все пак има шанс българският баскетбол отново да ни радва, оптимист е звездата Голомеев. Треньорите ни са квалифицирани на нивото на своите колеги в страните с развит баскетбол, е оценката на легендата. „Малко не им достига информация“, смята Голомеев. Необходимо е също да се обърне внимание на времето, което прекарват заедно баскетболистите в националния отбор. Това време не е достатъчно.