Йордан Йовчев: Класиране сред Топ 17 е основната цел на нашите гимнастици за европейското първенство

Йордан Йовчев: Класиране сред Топ 17 е основната цел на нашите гимнастици за европейското първенство

Дни преди заминаването за Европейското първенство по спортна  гимнастика  в Шчечин /Полша/ ръководството на БФ Гимнастика и националният отбор дадоха специална пресконференция в Пресклуб „България“,  на която присъстваха  президентът на Българската федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев, генералният секретар на федерацията Йордан Йовчев, старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев, личните треньори на Дейвид Хъдълстоун и Рая Ранчова Дамян Игнатов и Евдокия Пандезова, и състезателите  Хъдълстоун, Ранчова, Йордан Александров и Исус Маринов.

Президентът на федерацията  Красимир Дунев каза, че България ще бъде представена на шампионата на Стария континент от трима мъже и две жени -Дейвид Хъдълстоун, Исус Маринов и Йордан Александров при мъжете, Лени Медсън и Рая Ранчова при жените. Дунев поясни, че от състава отсъства миналогодишния финалист на прескок Димитър Димитров,  който чака дата за операция, тъй като е с разкъсани връзки на глезена. От контузия в рамото се възстановява и специалистът на халки Христос Маринов.

„Целта пред момичетата и момчетата на това европейско първенство  е влизане във финала за многобоя – в топ 24, а от там и в първите 17, което ще им гарантира участие във Вторите европейски игри в Минск през юни. Йордан Александров, Дейвид Хъдълстоун, Рая Ранчова и Лени Медсън ще играят многобой, а Исус Маринов ще се състезава на коронния си уред халки.

Генералният секретар на федерацията Йордан Йовчев заяви: „Подготовката премина добре, всички са сравнително здрави. Европейското в Шчечин е последна проверка преди Световното в Щутгарт през октомври, където ще се печелят квоти за Игрите в Токио. Най-добрият ни шанс е в многобоя на индивидуално, където се надяваме на финал. Исус Маринов ще се състезава на един уред – халки, а в състава ще има още едно момиче от САЩ – Лени Медсън, което ще участва за България. Очертава се силно Европейско първенство. Целта на нашите състезатели е да се класират в Топ 17 и да спечелят  квота за Европейските игри в Минск между 21-30 юни. Голямата цел през този сезон е спечелването на квота при мъжете и жените за Олимпийските игри в Токио 2020. Нашите състезатели имат потенциал, но има какво още да се желае. За първи път в отбора ще имаме състезателка от САЩ, която ще се състезава за България. Маринов има трудно и сложно съчетание, ако бъде на върха на възможностите си и го изпълни идеално, тогава ще има шанс за финал. Имаме добри спортисти, залагаме на трудност. Спортната гимнастика преди бе много по-различна. Докато моите съчетания преди бяха считани за много добри, сега съчетанията са много по-сложни и няма как да разчиташ на просто изпълнение без грешки. Относно конкуренцията на Европейското – участват най-силните страни – Англия, Франция, Русия. Ние обаче се конкурираме най-вече със себе си. Искаме да видим на какво ниво сме на това първенство и дали може да достигнем до квалификация за Олимпиадата. Красиво и средно по трудност съчетание не стига“, завърши Йовчев.

„Тръгваме много добре подготвени, без да се притесняваме от контузии. Димитър Димитров няма да участва поради операция на глезена. Целта на Европейското е да видим къде се намираме преди олимпийската квалификация. Замисляме и лагер в Белмекен. Желая успех на момчетата и момичетата“, сподели старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев.

„Да се надяваме, че ще няма да изпитваме физически проблеми по време на състезанието. Представянето на Световното първенство е най-важно, защото там ще се печелят квоти за Игрите 2020. Относно Европейското, очаквам  класиране за финала от Дейвид“, каза личният треньор на Хъдълстоун Дамян Игнатов.

„Това е дебют за Рая при жените – миналата година тя получи контузия, сега е напълно възстановена. При стабилност и точност в нейните съчетания, при едно наистина добро изпълнение, може да се надяваме на финал“, каза пред репортерите личният треньор на Ранчова Евдокия Падезова.

Самите състезатели също споделиха очакванията си преди старта на Европейското в Полша.

„Справям се добре в подготовката. Амбициран съм и очаквам добро състезание“, коментира Хъдълстоун. „От една седмица съм в София, преди това проведох подготовка в САЩ. Надявам се на добро представяне, изпълнено без грешки“, сподели Александров. „Ако издържа психологически, мога да се боря за място в топ 8 или 10 на халките“, сподели Маринов. „Това е моят дебют, така че се надявам на едно добро състезание и класиране“, заяви Ранчова.