Пресклуб "България" връчи на Радослава Мавродиева специалната награда за пробив в световния спорт

Пресклуб "България" връчи на Радослава Мавродиева специалната награда  за пробив в световния спорт

Европейската шампионка в тласкането на гюле в зала Радослава Мавродиева получи специалната награда на Пресклуб “България” за пробив в световния спорт. Възпитаничката на Валентина Желязкова подобри личния си рекорд в зала и с 19.12 метра извоюва златния медал на първенството на Стария континент по лека атлетика в Глазгоу. Тя изпревари с един сантиметър суперзвездата на Германия Кристина Шваниц. Така Мавродиева попълни колекцията си от медали от европейски първенства в зала, след като имаше бронз от Прага 2015 и сребро от Белград 2017. На пресконференцията присъства и нейната треньорка Валентина Желязкова.

“Благодаря за оказаната чест. Не съм от приказливите, няма и да стана. Няма смисъл от много приказки”, бяха първите думи на шампионката след награждаването.

Пред журналистите лекоатлетката коментира защо не иска да участва на комерсиални турнири.

“Няма да участвам на комерсиални турнири. Така съм си решила, така ще е до края. На Балканиадата – да, но турнири, Диамантени лиги – не. Няма смисъл, ако е само за едните пари. Става въпрос да се остави една следа в историята. Никой няма да ме запомни, че съм станала първа на “Диамантена лига” и съм взела един диамант”, сподели Мавродиева.

Тя говори и за амбициите си за Световното първенство на открито в Доха, което ще се проведе в края на септември и началото на октомври:

“Ще тръгна със същите амбиции, както тръгнах  за Европейското първенство в зала. Ако трябва да се случва нещо хубаво, ще стане. Притеснявам се най-вече от медиите.

Не съм мислила с какъв резултат искам да завърша кариерата си, нямам намерение да подобрявам някакви национални рекорди, а и мисля, че няма как да стане”.

Радослава Мавродиева спомена също, че преди е била по-суеверна, но вече оставя нещата просто да се случват.

Нейната треньорка Валентина Желязкова заяви пред репортерите:

“След Европейското вече сме с по-голямо самочувствие. Летвата си я вдигаме ние самите. Според мен е по-добре постепенно да се изкачва, защото по пътя прави много грешки. Това постепенно изкачване показва, че Радослава осъзнава грешките си и ги поправяме. Тя  е с неограничени възможности, стига да е здрава“.

Желязкова говори и за тренировъчния процес: “Подготовката започна. Днес пропуснахме заради награждаването, но ще имаме и функционални изследвания. Първите ни състезания ще бъдат през месец юли. Най-важното състезание през сезона е Световното първенство.”

Треньорката коментира и желанието на Мавродиева да не се участва на комерсиални турнири, а само на големите състезания: “Нарушава се подготвката. Когато човек има цел, трябва да я преследва с максимум натоварване. С всяко едно излишно натоварване човек излиза от пътя. Не е нуждо да се участва на толкова много състезания през сезона.”

Желязкова допълни, че и това лято ще водят подготовката в Сливен, тъй като Мавродиева се чувства най-добре в родния си град: “За момента сме в Сливен. Може би преди Балканското първенство може да направим един лагер в Правец, лагери в чужбина няма да има. Имаме условия и спокойствие в Сливен, най-важното за един състезател е  да е спокоен.”