Световният вицешампион Владо Илиев с наградите за спортист на месеца

Световният вицешампион Владо Илиев с наградите за спортист на месеца

Беше готов за този медал още през 2015 г, заяви треньорът Н. Захаров

Световният вицешампион по биатлон на 20 км от първенството в Йостерсунд, Швеция, Владимир Илиев бе избран за спортист на месеца с 15 от 19 гласа. Днес той получи своите награди в Пресклуб „България“ – традицонната златна значка от пресклуба и ваучер от Пампорово АД. На втора позиция в анкетата сред спортните редакции е Радослава Мавродиева /3 гласа/ – европейска шампионка в тласкането на гюле. С 1 глас е еврошампионът по бокс до 22 год. Даниел Асенов. Треньорът на националния отбор по биатлон за мъже Николай Захаров взе приза „Златен трикольор“. Признанието е и за неговия колега Борислав Панков, с когото заедно работят в отбора. В анкетата за март тандемът Захаров-Панков е с 14 гласа, следва треньорката на Р.Мавродиева Валентина Желязкова /4 гл./  и треньорът на баскетболистките от Монтана Стефан Илиев /1 гл./.

Владо беше готов за този медал още на световното първенство през 2015 г с 6-ото място в преследването, през 2016 – с 10-ото място в спринта, но остана на милиметър от медалите, заяви треньорът Захаров. Няма как да не се получи, след като продължаваш да се трудиш. Владо се труди много и много се раздава за целия отбор, похвали го председателят на федерацията Екатерина Дафовска  Беше моят ден! обобщи биатлонистът, който има класирания в топ 8 в стартове за Световната купа от 2012/2013 г насам. Илиев, който пренаписа историята на мъжкия ни биатлон сподели, че новата пушка, която е специално поръчана за него, има голямо значение за успеха му. Много стрелях през пролетта и лятото, добави световният вицешампион и европейски шампион. Винаги съм знаел, че ако подобря стрелбата си, ще спечеля медал, каза още биатлонистът от Троян.

Програмата за подготовката и участията за идния сезон още не е готова. Ще бъдат включени минимум 2 лагера на Белмекен. До голяма степен програмата зависи от допълнителното финансиране, което федерацията очаква да получи от ММС. Дафовска специално благодари на министър Кралев, който е изразил пълна подкрепа към биатлона и в момента федерацията разработва 3-годишна програма за развитие на зимния спорт.

Треньорите имат думата дали Владо може да пропусне някои стартове с оглед на много натоварения сезон, посочи Дафовска. Няма как да се пропускат стартове, защото това веднага се отразява. Конкуренцията е много силна, а ние завършихме на 11-о място при мъжете в класирането по нации за Световната купа. След нас са Беларус, Канада, Словакия, Словения, САЩ и др., подчерта Захаров.