Ивет Горанова: „На Европейското първенство ми беше по-трудно от световното“

Ивет Горанова: „На Европейското първенство ми беше по-трудно от световното“

Това сподели днес в Пресклуб „България“ бронзовата медалистка в кат. 55 кг на европейското първенство по олимпийско карате за мъже и жени в Испания Ивет Горанова, която повторно отвори историческа страница в родния олимпийски боен спорт. Първата българка с отличие от Стария континент при нежния пол се нареди до Борислав Иванов – единствения досега  с медал преди 12 г на състезание от такъв ранг. След като миналата година  очарователната плевенчанка от клуб „Петромакс“ донесе  първия медал от световно първенство за мъже и жени в историята на карате, тя си постави за цел №1 тази година европейското първенство, тъй като световното е догодина.. И я постигна. Дублира бронза от световното първенство и го направи блестящо, въпреки трудното начало. В конкуренция с 37 участнички в нейната категория на най-високо техническо ниво.

“На световното играх по-освободено, на европейското познавах много добре съперничките си и на всяка цена исках да ги победя”, сподели днес в Пресклуб „България“ най-голямата ни надежда за Олимпийските игри в Токио догодина. “В първата среща Ивет победи състезателка от Исландия с български произход с минималното 1:0. Във втората й беше още по-мъчно, защото загуби срещу съперничка от Турция с 5:0, а  2 седмици преди това Ивет я победи с 5:1”, коментира националният треньор Ангел Ленков. Следват победи в третата, четвъртата и последната, пета поред, среща, която е перлата в короната. Нашето момиче се изправя срещу №1 в световната ранглиста и бивша европейска шампионка  Анжелика Телеруга от Украйна, но показва превъзходство и резултатът е 2:0 в полза на Ивет. “Беше много тежко и поради факта, че нямаше никаква пауза за възстановяване между срещите. След кантара веднага започваше следващата среща”, обясни още наставникът.

На 10 април очакваме съобщение от Европейската карате федерация дали Ивет ще участва на Европейските Олимпийски игри, информира още Ленков. Той се надява, че новината ще е добра. Въпросът е за избор, защото на европейското първенство са спечелени 2 бронзови медала, като загубилата срещу шампионката заедно с шампионката и вицешампионката отиват директно на Игрите. А другата бронзова медалистка, Ивет, загубила срещу вицешампионката , ще се състезава за място с поставена по-напред в ранглистата.  Ивет има готовност за голямото събитие в края на юни в Минск. Дотогава й предстои Балканиада, лагер в Истанбул, Премиер лига в Шанхай. Ивет е в момента 9-а в олимпийската ранглиста и се бори да стане втора, за да си гарантира участие на Олимпийските игри в Токио 2020, поясни вицепрезидентът на БНФ Карате и председател на клуб „Петромакс“ Русалин Русалинов. Причината е, че в Токио ще има само по 3 категории за мъже и жени “кумите” и две категории “ката”, като женските категории 50 и 55 кг се обединяват в една. Генералният секретар на федерацията Борис Николов подчерта, че конкуренцията става все по-голяма и пример за това е оценката на самата Ивет за тежестта на европейското първенство. “В световен мащаб карате има огромна популярност и трябва да остане в олимпийското семейство”, каза Русалинов. “В спортното училище в Плевен”, каза той, “карате учат най-много деца – 26”. В събота и неделя в мултифункционалната зала на НСА “Васил Левски” ще се проведе държавното първенство по олимпийско карате за всички възрасти.