Футбол и народна топка в регионалните празници на Спешъл Олимпикс

Футбол и народна топка  в регионалните празници на Спешъл Олимпикс

За 16-а поредна година в 10 града на страната Спешъл Олимпикс организира спортни празници  по футбол и народна топка с участието на над 60 смесени отбори от здрави играчи и атлети с интелектуални увреждания.  Проявата е в рамките на националната кампания „ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО“ и е под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Партньори са Министерството на образованието и науката, Федерацията по народна топка, БФС и БСФС. Акцент тази година е футбола за жени и момичета по програма ЕРАЗМУС+ на ЕС. Всички момичета – участници в отборите по народна топка – ще се включат и в иновативното състезание по индивидуални футболни умения /дриблиране, стрелба с топка, бягане и удар с топка/.

Днес в Пресклуб „България“ националният директор на Спешъл Олимпикс д-р Христо Христозов и председателят на УС на организацията за спорт на хора с умствени затруднения Храбър Натов представиха програмата на регионалните спортни празници.  Началото е на 14-и април в Плевен, следват Бургас /16-и април/, Хасково /17-и април/, Пловдив /18 април/, Смолян /19 април/, В.Търново /22 април/, Разград /23 април/, Добрич /24 април/, Враца /25 април/, София /28 май/.

Костадин Миладинов – председател на федерацията по народна топка, най-младата спортна федерация у нас, благодари на Спешъл Олимпикс за възможността да популяризират играта в различни градове.  С девиза :  „Играй с нас!“ /„Play with us“/  ръководството на федерацията обикаля страната и показва в различни училища световните правила на играта с 5 топки. В игралното поле са 2 отбора по 6 души, като отборите са момичета, момчета или смесени, поясни Миладинов. Спортът се развива много динамично, амбицията е да се създаде клубна мрежа в цялата страна и в бъдеще да участваме на европейски и световни първенства. Досега има 8 лицензирани клуба в различни градове. В София федерацията използва базата на „София – спортна столица“, но това ще се промени, увери Миладинов.