Най-добрите ни плувци стартират с амбиция за рекорди и покриване на олимпийски квоти

Най-добрите ни плувци стартират с амбиция за рекорди  и покриване на олимпийски квоти

Рекорден за историята на българското плуване награден фонд от 20 хиляди лева ще бъде раздаден на първото издание на международния турнир Гран при Бургас, който ще се състои от 12 до 14 април, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ генералният секретар на БФ плувни спортове  Димитър Бобев. Плувците с най-добрите резултати  при мъжете и жените ще  спечелят по 3000 лв. Турнирът ще се проведе в новия плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“, а организатори са местната община и Българската федерация по плувни спортове. В състезанието ще участват около 400 плувци от България, Турция, Сърбия и Хърватия. На Гран при Бургас премии ще се раздават на състезателите до десето място, събрали най-много точки по ФИНА в три дисциплини от програмата на състезанието – по една от всеки ден.  За наградния фонд се вземат предвид само постиженията от финалните плувания в индивидуалните дисциплини. Треньорите на класирали се на първо място (при мъжете и жените) ще получат по 1000 лв.

„Условията, които предлагат домакините от Бургас, са отлични“, сподели пред репортерите главният мениджър на националние ни отбори по плуване Кристиян Минковски. Той подчерта, че турнирът в Бургас, както и държавното отборно първенство, което ще се състои от 19 до 21 април в комплекса Диана, са включени в календара на международната федерация по плуване /ФИНА/ и ще бъдат олимпийска квалификация. Затова целта на нашите състезатели е да подобрят своите лични постижения и да се доближат максимално до резултатите, даващи олимпийски квоти.

„Това са първите състезания за сезона, затова с интерес очаквам изявите на нашите национални състезатели, като очаквам много добри резултати, дори и рекорди. След двете състезания ще определим нашите участници в европейското първенство за юноши и девойки и за световното първенство за мъже и жени. Надявам се  да имаме и силна мъжка щафета на 4 по 100 м св. стил на Олимпиадата в Токио 2020“, заключи Минковски.

На 13 и 14 април български състезатели ще участват на международния турнир “Мултинейшънс” за девойки до 17 години и младежи до 18 години в Швейцария. Голямата цел пред българските състезатели е световното първенство по плувни спортове от 5 до 28 юли в Република Корея.

Своите очаквания изразиха пред репортерите и някои от националните ни състезатели.

Диана Петкова посочи, че за нея добър резултат е всяко подобряване на личното постижение.

“Световното първенство в Република Корея е много важно за всички нас, които се борим за квоти за Токио 2020. Надявам се да участвам на олимпиадата“, уточни Петкова.  Габриела Георгиева допълни, че подготовката й е преминала много добре и очаква резултатите й да бъдат близо до нормативите за покриване на олимпийски квоти. Светлозар Николов очаква да постигне най-добър резултат на 400 м съчетано, а Йордан Янчев, който ще представя България на Мултинейшънс в Швейцария, заяви, че очаква да подобри своите резултати на 100,200 и 400 м св. стил, а нашата страна да има силна щафета.

Антъни Йорданов също участва в много силни състезания в САЩ, но те се провеждат на 50,100 и 200 ярда, а не метра, и това затруднява преценката какви са реалните му постижения.