Носителката на Световната купа на сабя и на медал на Световното първенство Йоана Илиева: „ Младежката Олимпиада ме амбицира!“

Носителката на Световната купа на сабя и на медал на Световното първенство Йоана Илиева: „ Младежката Олимпиада ме амбицира!“

„Започнах сезона с 5-о място на Младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес. Това не ме удовлетвори и ме амбицира да постигна по-добри резултати, но не съм вярвала, че ще спечеля Световната купа на сабя и бронзов медал на Световно първенство за жени до 20 г. , сподели днес в Пресклуб „България“ 17-годишната Йоана Илиева, на чието име вече е записан първият голям успех в историята на  женската ни фехтовка. “След братята Етрополски /б.а. през 80-те години на ХХ в/, нямаме такъв успех на Световно първенство”, обобщи председателят на родната федерация Величка Христева. „Мечтаем за олимпийски медал“, каза директорът на Академия „Етрополски“ Запрян  Ванчев.

Около 400 състезателки участваха в турнирите за Световната купа, като Йоана има 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала. В генералното класиране е първа, като изпревари с 24 т. световната шампионка от Русия Алина Михайлова, сподели треньорът на националния отбор на сабя Ивайло Воденов. Трофеят ще бъде връчен на нашето момиче на официална церемония на 1 декември в Лозана, Швейцария. Финалното състезание за Световната купа и Световното първенство бяха по едно и също време, в Полша. На Световното първенство участничките бяха 116 момичета от 48 държави. Ако Йоана не беше загубила на ½ финала с 2 т. срещу съперничката от Мексико, можеше да се пребори за златния медал, добави Воденов.  Не бива де се пренебрегва и 7-мото място отборно на същото Световно първенство, подчерта В. Христева. Йоана Илиева, Елица Станимирова, Теодора Вутова и Йоана Евтимова се класираха в топ 8, като след нас е Русия, а преди нас се нареждат Унгария, Естония, Германия, САЩ, Франция, Корея.

Въпреки че е на 17 години, Йоана вече ще се състезава само при жените, въпреки че има право още 3 години да продължи  при 20-годишните и да направи трипъл на Световната купа, обяви Воденов. В края на май тя ще се доказва на Европейското първенство до 23 г. в Пловдив. След това ще се подготвя за Европейското първенство за мъже и жени през юни в Германия и за Световното първенство за мъже и жени през юли в Унгария. Ще участва и на всички големи турнири за жени, за да трупа точки за ранглистата. Трябва да е сред първите 16 в света, за да си осигури квота за Олимпийските игри в Токио 2020, стана ясно на пресконференцията.