Край на 15-годишната драма с Водната база на НСА в Несебър

Край на 15-годишната драма с Водната база на НСА в Несебър

Академичното ръководство благодари на МС и премиера Б.Борисов

След 15 години ходене по мъките, съдебни дела и административни решения, водната база на Национална спортна академия в Несебър окончателно е обявена за собственост на държавата. А  с решение на МС тя е върната на висшето училище, което винаги е било и ще бъде единственият стопанин. Днес на пресконференция в Пресклуб „България“ академичното ръководство начело с ректора проф. Пенчо Гешев благодари на Министерския съвет и на премиера Бойко Борисов, който винаги е защитавал правото на преподавателите и студентите да ползват и управляват обекта от национално значение. Спечелени са всички дела за 16 имота на НСА, очаква се съдът да се произнесе окончателно за  още един. Вероятно това ще стане до края на годината, каза проф. Гешев.

Сагата започва през 2004 г., когато реституционни претенции, подплатени със силата на местната власт и апетита за големи печалби, водят до първите опити за навлизане в територията на учебната база. Започва серия от процедури, обжалвания, но така или иначе междувременно имотите на Академията се парцелират за продажба и строителната техника е вкарана. Издигат се две сгради с апартаменти, купени от частни лица.

Академията през всички тези години не спира да се бори. Най-напрегнати и драматични  са  годините 2011 и  2012. Тогава МС с приемиера Бойко Борисов взема решение, че учебната водна база на НСА е от национално значение, но решението е отменено от Върховния административен съд. Следва протестна акция, при  която са събрани 26 хиляди подписа. С изменение на Закона за физическото възпитание и спорта  Народното събрание  гласува, че базата е от национално значение. Идва най-черната дата в историята на НСА – 11 април 2012 г. Извършен е погром с тояги, метли, железни прътове. Сред нападателите изненадващо има и  роми. Студентите блокират Орлов мост. Отново правителството на Бойко Борисов защитава НСА  и взема решение за  обект с национално значение. И отново  подзаконовият акт е отменен от ВАС. През февруари 2013 г. Народното събрание налага 5-годишен мораториум и забранява всякакви действия върху територията на базата, което е от ключово значение за справедливата развръзка на мъчителния конфликт. Всички политически сили подкрепят тази стъпка.

Днес ръководството на НСА  съобщи, че предстоят подобрения на спортните площадки в комплекса. Те са достъпни за гражданите.