Борбата с отличен 6 за 6-те медала от ЕП, имаме златни момичета и на тепиха

Борбата с отличен 6 за 6-те медала от ЕП, имаме златни момичета и на тепиха

Световната №1 за 2018 г. Тайбе Юсеин била сигурна за титлата, Биляна Дудова с шампионски трипъл в три категории

И ние си имаме златни момичета, с гордост заяви днес в Пресклуб „България“ генералният секретар на БФ Борба и олимпийски шампион Валентин Райчев. На Европейското първенство за мъже и жени в Букурещ националните ни състезатели извоюваха 6 медала, от които 2 златни и 2 сребърни при жените, по 1 сребърен  и бронзов при мъжете в класическия стил. Освен това Мими Христова зае призовото 5-о място, а отборно златните ни момичета на тепиха грабнаха вицешампионската купа, трофей, който за първи път е притежание на български състезателки.

Много съм доволен. Състезателите показаха, хъс, воля за победа, себеотдаване. Пожелавам им здраве и максимум олимпийски квоти на Световното първенство /през септември в Казахстан/,  заяви президентът на родната федерация и световен шампион Христо Маринов. Към отличната оценка се присъедини и старши треньорът на националния отбор за жени Петър Касабов: „Всяко момиче получи медала, който го заслужава“.

„Радвам се, че защитих титлата си от миналата година. След втората среща срещу украинката разбрах, че няма кой да ме спре по пътя към златото“, сподели световната и европейска шампионка в кат. 62 кг за 2018 г. и спортист на годината на България  Тайбе Юсеин. Причината за увереността на златното ни момиче е, че само в тази съперничка е виждала равностойна конкурентка за най-голямото отличие на Стария континент. „А и тя загуби следващата среща“, добави Тайбе Юсеин.

Радостта си от успеха – спечелена трета европейска титла и то в три различни категории – изрази Биляна Дудова. Тя получава контузия преди решаващите битки. „Бях се сринала. Не знам дали съм Ви казвала, но когато загубя среща, все едно губя война. Губя живота си. Аз се боря за моята майка, която почина,“ бяха сърцераздирателните думи на нежния тайфун на тепиха. „Забравих всичко и успях да постигна всичко“, заяви Биляна, преодоляла болката от контузията със силата на духа.  Моето нормално тегло е 60 кг, каза трикратната шампионка. Когато прави своя европейски дебют тя е в кат. 53 кг. Тогава силите й стигат само за една победа. Преминава на  55 кг и  за първи път стига до върха, но на световното остава извън почетната стълбичка. Чувства се изтощена и вижда, че трябва да продължи в по-горната категория, 57 кг, въпреки че я съветват да не прави промяната. Биляна отстоява мнението си и втората европейска титла доказва правотата й . А сребърният медал на световното първенство миналата година също в кат. 57 кг затвърждава успеха й, макар че тя имаше шанс и за златния медал. В Букурещ Биляна ликува като шампионка на 59 кг, без да даде точка на противничките в своята категория.  Отсега нататък Биляна ще се бори в олимпийската категория 57 кг и ще преследва квота още на световното първенство през септември. Догодина има още 2 олимпийски квалификации, като втората е в София.

Миглена Селишка в кат. 50 кг донесе сребърен медал от Букурещ. Момичето припомни, че тежка контузия го е лишило от състезания през цялата минала година. Започва да тренира чак през декември.

Европейската вицешампионка на 55 кг Евелина Николова сподели, че второто място на европейското първенство я мотивира да работи докрай. Женският ни отбор благодари на треньорския щаб, на федерацията и на ММС за добрите условия за подготовка и подкрепа.

Благодарност към федерацията и министерството изказа специално и старши треньорът на класиците, двукратният олимпийски шампион Армен Назарян. Помощникът му Бисер Георгиев похвали работата на световния вицешампион от 2018 г. в кат. 97 кг Кирил Милов, който сега също се пребори за сребърния медал в Букурещ, след като загуби на финала от същия противник. Милов  сподели, че отсега нататък до световното първенство повече ще тренира от стойка и партер, за да подобри техниката си. Целта пред Кирил също е олимпийска квота още на световното тази година. Бронзовият медалист при 72-килограмовите Айк Мнацканян се надява на световното първенство да се реваншира и да стигне до финала.

Въпреки, че състезателите в свободния стил не успяха да стигнат до медалите, те също имат потенциал за отличия, каза В. Райчев. Особено ще се разчита на Георги Вангелов, Мирослав Киров, Али Умарпашаев и Ахмед Магамаев да спечелят олимпийски квоти.

Националите по борба ще отдъхнат само няколко дни след европейското първенство. Жените заминават на 3-ти май за лагер в Япония, където ще бъдат до 19-и май. Класиците ще бъдат от 8-ми май в Армения, а свободняците ще са на турнира „Али Алиев“ в Русия.

Европейските олимпийски игри в Минск в края на юни няма да са приоритет за БФ Борба. На тях ще бъде даден шанс предимно на млади състезатели, съобщи шефът на федерацията Хр. Маринов.