39 екипажа на половинвековното рали „България“ с интересни изненади

39 екипажа на половинвековното рали „България“ с интересни изненади

На 10-и май от 20,30 ч на площада пред катедралата във Варна ще стартира 50-годишното издание на международното рали „България“. Впечатляващите 39 екипажа, от които 10 чуждестранни, оформят участниците в най-голямата надпревара на автомобилния спорт у нас, но заявките могат да се увеличат до 6-и май, когато изтича крайният срок, съобщи днес в Пресклуб „България“  Камен Михайлов – председателят на новолицензираната от ММС автомобилна федерация на България.  Той благодари за подкрепата на ММС, Спорт Тото, Община Варна и няколко големи фирми. Михайлов успокои всички пилоти с издадени лицензи до 19 април т. г., че техните разрешителни ще бъдат автоматично признати без попълване на документи и внасяне на такси, така че да могат да се състезават в рали „България“.

Калоян Станчев – член на ръководството на новата централа – призова за приемственост между новата формация и БФАС /Българска федерация за автомобилен спорт/  , чийто лиценз бе отнет от министерството на 18 април т.г. Причината е, че Съюзът на българските автомобилисти, който е член на ФИА /Международната федерация по автомобилизъм/ и има единствен правото да организира международните прояви на наша територия, делегира това свое право върху новосъздадената федерация. След това спортното министерство по силата на Закона за физическото възпитание и спорта отне лиценза на БФАС и даде лиценз на новата федерация – сдружение “Автомобилна федерация на България”. Спортна федерация може да развива пълноценна дейност,само ако организира и вътрешни и международни състезания, повелява законът.

Интересни изненади ги очакват люботелите на автомобилния спорт. Легендата Илия Чубриков, първият шампион на ралито, заедно с трикратния шампион Енрико Бертоне ще се качат в една кола и ще направят обиколка на финала, издаде Камен Михайлов.

Другата особено любопитна новост е участието на световноизвестния ас и рекордьор в плуването в открити води Петър Стойчев. Героят от Ламанша и Антарктида влиза в ролята на навигатор на един от най-добрите пилоти Димитър Илиев. Приех идеята, която ми бе предложена от Митко Илиев, сподели Стойчев. Двамата ги свързва дългогодишно приятелство, но искрата на емоцията да участва в 50-ото издание на рали „България“ запалва желанието у плувеца да седне до пилота. Свиквам с някои елементи на навигацията. Целта на екипажа Илиев-Стойчев е да успеят да финишират, стана ясно на пресконференцията.  Стойчев е получил еднократен лиценз, уточниха от федерацията. Плувецът изключва вероятността новото предизвикателство да се превърне в постоянно негово увлечение. Нито физиката ми, нито възрастта ми отговарят на изискванията да съм навигатор, поясни Петър Стойчев.

Не по-малко вълнуваща е инициативата на един от най-титулуваните ни пилоти Илия Царски, когото всички познават като шампион на планинско, да се включи също в рали „България“. Илия беше с отнет лиценз от бившата федерация с председател Владимир Илиев след тежък конфликт и незаслужено наказание. Сега лицензът ми е възстановен, похвали се опитният пилот и добави, че не може да изпусне такъв исторически шанс какъвто е 50-годишният юѝбилей на ралито, тъй като на 100-годишния юбилей сигурно няма да го има. Царски си спомни, че 10 години не е стартирал в ралито, защото това не е коронната му дисциплина, но сега ще вложи всичките си усилия да се представи достойно.

Ралито ще завърши в неделя около 16.30 ч по предварителни изчисления, като финалната отсечка ще е за първи път на бул. „В. Левски“.