БФ Джудо награди Ивайло Иванов с премия от 3000 лв за медала в Баку

БФ Джудо награди Ивайло Иванов с премия от 3000 лв за медала в Баку

Днес най-добрият български дужудист при мъжете и голямата ни олимпийска надежда за Токио2020 Ивайло Иванов за пореден път бе награден от федерацията за постигнат международен успех. Президентът на централата доц. д-р Румен Стоилов връчи на състезателя премия от 3000 лв. за сребърното отличие на Големия шлем в Баку, турнир от най-висока категория. На церемонията в Пресклуб „България“ участваха вицепрезидентът Даме Стойков и старши треньорът на националния отбор Атанас Герчев.

Талантът на татамито в кат. 81 кг Ивайло Иванов се справи с всичките си противници до финала, където загуби срещу израелеца Саги Муки. Същият, който надви българина и на финала на Гран При в Тел Авив през януари т. г. „Аз съм доволен, въпреки че Ивайло загуби. Той превъзхождаше израелеца в хода на срещата. Една грешка го лиши от победата“, коментира наставникът Герчев. И продължи: „Ивайло не беше в най-добрата си форма на турнира. Като издържливост бе на ниво, но като тайминг, кога да да захване и да хвърля противника, отстъпваше“. Двукратният европейски шампион сподели, че коравият му противник гледа всячески да избягва двоен захват, но следващия път е сигурен, че победата между тях ще е българска. „Ивайло е уникален състезател, ако не сега, следващия път ще успее“, категоричен е вицепрезидентът на федерацията Даме Стойков, който вижда реален шанс за олимпийски медал догодина. Европейският вицешампион в кат. 60 кг Янислав Герчев също можеше да спечели медал в Баку, но остана 7-ми. „Слаба му беше концентрацията“, обясни старши треньорът Атанас Герчев. Тежък жребий имаше най-добрата ни джудистка при жените Ивелина Илиева.

Благодарен съм на ръководството на федерацията, че ни осигурява спокойствие за работа, подчерта специално Атанас Герчев с уточнението, че всеки път повтаря тези думи, но го прави, защото е видял и обратната страна на медала. Благодарност към доц. д-р Румен Стоилов и Даме Стойков изказа и Ивайло Иванов, тъй като това ръководство, което пое джудото от есента на миналата година, прави абсолютно всичко необходимо за състезателите, нещо непознато в предходните години. Резултатите го показват – Ивайло Иванов твърдо зае място в топ 3 на световния елит. През ноември 2018 г. завоюва златния медал в своята категория на турнира Гран При в Хага. През януари т. г. на турнира от същия ранг в Тел Авив завърши със сребро, Ивелина Илиева донесе бронз. През март т. г. Ивайло отново се окичи със злато на Гран При в Маракеш. Този месец вече е с медал от Големия шлем.

Всички изброени турнири са олимпийски квалификации и носят точки за квота. Ивайло е вече на 8-ма позиция и вероятността да спечели квота е 99 на сто, каза Даме Стойков, който освен спортен мениджър /на федерацията и на ОСК Локомотив Сф/ е и един от най-добрите ни бивши състезатели по джудо в тежка категория. Ивайло участваше и на Олимпийските игри в Рио2016, но както самият той призна, никой не е вярвал тогава, че ще вземе даже квота, камо ли нещо повече. „Бях доста млад, 10 месеца преди Олимпийските игри взех първия си медал“, спомни си шампионът. След Рио той е натрупал опит и има зад гърба си сериозни постижения.

До Европейските Олимпийски Игри в Минск в края на юни Ивайло ще се отдаде на тренировки и кратка почивка. Предстоят 2 лагера, в Сърбия и в Сливен. В столицата на Беларус най-класният ни джудист ще се бори за златния медал.