Президентът на БФ Бадминтон д-р Володя Златев: Винаги сме били коректни със сестри Стоеви

Президентът на БФ Бадминтон д-р Володя Златев: Винаги сме били коректни със сестри Стоеви

В декларация по Фейсбук най-добрите ни състезателки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви обявиха, че не са получили средствата, които им се полагат като европейски шампионки и национални състезателки за подготовка и повече  няма да се състезават за България заради скандалите и неуважителното отношение към тях от страна на федерацията.
Днес ръководството на БФ Бадминтон даде специална пресконференция в Пресклуб „България“, на която присъстваха и известни треньори и състезатели.
Президентът на федерацията д-р Володя Златев заяви пред репортерите, че винаги се е отнасял с голямо уважение към успехите на сестри Стоеви, не иска  да влиза в никакъв конфликт, но категорично опроверга твърденията, че не са били превеждани суми за подготовка на Стоеви.
“Единствените ми чувства към тях са респект и уважение. Желая те да продължат да играят за България. За мен беше шок това, което са публикували. Те са лицето на Българската федерация по бадминтон и в последните години основната част от финансирането е насочено към тях. Адмирирам проверката на ММС. Предоставили сме всички банкови извлечения за преведените към тях средства за подготовка, за възстановяване, за участие в международни турнири. Получиха премии над 50 000 лв  за европейската титла, която спечелиха миналата година на първенството на Стария континент в Испания.Отделно от това те, както и техният треньор, получават и по 900 лева всеки месец от федерацията. Направили сме всичко възможно да ги обезпечим, а отделените средства дори надвишават предвидените за тях”, каза Златев.
Спортният директор на Българската федерация по бадминтон Орлин Цветанов заяви, че действията на Габриела и Стефани Стоеви може да имат много сериозни последствия за тях.
“Цялата ситуация е много неприятна, но за мен това е ритуално самоубийство. Тези момичета са лицето на нашия спорт. За последните четири години аз лично нямам спомен да е имало лошо отношение към тях от страна на Българската федерация. Всичко, което казаха за пари, не е вярно. Аз исках да им наложим наказания, когато отказаха да играят за България още в края на миналата година, но президентът Володя Златев не ме подкрепи, защото се бореше да ги запази”, коментира Цветанов.
Петя Неделчева, която е главен треньор на националните ни отбори, заяви: “За състезателите от националния отбор беше много обидно да бъдат наричани от тях туристи. Те тренираха с нас и ние им помагахме, а срещаме подобно отношение. Да, те са лицето на нашия спорт сега, но не трябва да забравят кои са били преди тях. С тях не започва бадминтона в България и няма да свърши с тях. Българската федерация е инвестирала много в тях за последните десет години. Ако са решили да напускат България и националния отбор, никой не може да ги спре. Но те са получили 100 процента подкрепа от федерацията и цялото им поведение е една неблагодарност”, каза Неделчева.
Мениджърът на националния отбор Линда Зечири също потвърди, че другите състезатели са били наричани по неприятен начин от сестрите.
“Термини “спортистчета” и “медалистчета” към останалите от националния отбор са обидни. Няма някой, който да е получил колкото тях за последните две години“.
На срещата с журналисти имаше и представител на мъжкия национален отбор- Иван Русев, който също възропта срещу отношението на Стефани и Габриела.
“Те получават десотократно повече от мен, защото аз съм, както казват те, “туристче”, каза той.
На въпрос кога евентуално сестри Стоеви могат да се състезават за друга държава, Володя Златев уточни, че сестрите са заявили, че няма да играят за друга държава. А по регламент те могат се състезават за друга страна чак през март 2021 г.
“Все още нямаме нищо писмено и официално от тях. Имаме само едно изявление във Фейсбук, в което казват, че не искат да играят повече за България. Не знам какво точно планират, но аз първоначално си помислих, че слагат край на кариерата си. Все пак те могат да участват в международни турнири само със заявка от Българската федерация. Ако не играят за България, не знам как може това да се получи. Държавата е инвестирала хиляди в тях. В неформален разговор с тях и треньора им те бяха категорични, че нямат желание да играят за Франция”, заключи Володя Златев.