Тереза Маринова: На десетия турнир ще раздаваме много подаръци за децата

Тереза Маринова: На десетия турнир ще раздаваме много подаръци за децата

Олимпийската шампионка в тройния скок от Сидни 2000 Тереза Маринова организира за десети пореден път спортния празник за деца „Тереза Маринова и приятели“. На специална пресконференция в Пресклуб „България“ тя сподели, че  десетата годишнина ще бъде отпразнувана с много подаръци за участниците.
През декември 2010 г. бившата състезателка и настоящ треньор и преподавател в НСА даде шанс за изява на деца в зала „Фестивална“. Повод беше 10-ата годишнина от спечелването на златния й олимпийски медал. Това беше едно от първите организирани национални стартове по лека атлетика за деца. По нейна инициатива и с помощта на БФЛА се разви и програмата „Детска атлетика“ към ИААФ и двата компонента доведоха до постепенен бум на занимания и състезания за деца в цялата страна.
„Най-лесно е да избираш сред много. Радвам се, че даваме шанс да изпъкнат най-талантливите деца, защото без прояви няма как да забележиш бъдещия шампион, каза Маринова пред репортерите и допълни:„Първото ни състезание беше много трудно, защото очаквахме да дойдат 200 деца, а ден преди турнира заявките достигнаха 450. Цяла нощ за нас работи една печатница, за да можем да подготвим фланелки за всички участници.“
Именитата спортистка, носителка и на световна и европейска титла в тройния скок в зала, подчерта, че целта й е да привлича на стадиона колкото се може повече деца, които не са се занимавали с лека атлетика.„Гордост и чест за състезанието ни е да доведем повече деца на стадиона и да можем да ги задържим. Такъв пример е Веселин Живков. Баща му го доведе на стадиона и попита може ли да го запиша да участва. До тогава Веселин тренираше ски, не беше обувал шпайкове. Записахме го и стана първи на 60 м. И от тогава остана в леката атлетика.
Радвам се, че през годините „Тереза Маринова и приятели“ успя да запази своя облик на детски празник, а не толкова на състезание, уточни Маринова.
Тази година празникът „Тереза Маринова и приятели“ ще се проведе на 25 май  на стадиона на НСА, а първите стартове са в 10.00 ч.
„От следващата година ще бъдем в друг формат. Ще запазим възрастовите групи, но ще наблегнем в развитието на други качества на децата. Постепенно работя за тази моя мечта спортният празник да стане международен. Но това ще стане тогава, когато сме готови да го направим. И не да сме готови само за едно издание, а за много“, заключи Маринова.