Започва втората част на 11-ия конкурс за футболна стипендия в Англия

Започва втората част на 11-ия конкурс за футболна стипендия в Англия

За единадесета поредна година консултантска къща за образование Дарби в партньорство с Brooke House College организират конкурс за млад български футболен талант между 14 и 18 години, който ще получи пълна стипендия от английското училище за една академична учебна година. Ако тийнейджърът се справя много добре, стипендията може да бъде отпусната и за 2, 3 години или повече, поясни днес в Пресклуб „България“ главният мениджър на „Дарби“ Бистра Илиева. Пълната стипендия е една, но има и и частични, които не са лимитирани като бройка. През 2018 г. например бяха дадени 5 стипендии, похвали се дамата. В екипа, ангажиран с конкурса от българска страна, влизат футболните авторитети Валентин Михов, Емил Данчев и Петър Миладинов.

Конкурсът се провежда в два етапа: най-напред кандидатите минават изпитни тестове по английски език и математика, след което идва ред на практическа част с футболни тренировки под ръководството на специалисти от футболната академия на Brooke House College. Академичният етап вече е минал и 25 млади състезатели ще доказват уменията си на футболния терен от 27 до 30 май на спортен комплекс „Царско село“. Новост тази година е участието на отбора на Brooke House College – носител на 3 купи от Англия в колежанското първенство. Гостите ще имат съвместни тренировки с младите родни футболисти. На 28 и 30 май гостуващият отбор ще играе приятелски срещи с Витоша Бистрица и Славия – U19.

Футболната стипендия е голям шанс за цялостно развитие на младия човек, едновременно да учи в елитно училище и да израства като футболист, подчертаха В. Михов, Е. Данчев и П. Миладинов. Имаме носител на 2 Купи на Англия в колежанското първенство и това е Лазар Боянов. Друг наш възпитаник на Brooke House College, който спечели пълната футболна стипендия през 2012 г., Николай Тодоров от Плевен, днес сподели на пресконференцията, че е благодарен на организаторите на конкурса, за да извърви своя път на успеха дотук. Ники е играл в отбора на Нотингам, Англия и Хартс, Шотландия и знае, че този късмет не е дар на съдбата, а резултат от знанията и уменията, изградени в Brooke House College. Сега футболистът е свободен агент, търсим му отбор и вече има запитвания от няколко клуба, похвали го личният му мениджър Емил Данчев. Режимът на пансионатното училище е много натоварен, най-много 45 мин. е свободното време между часовете по общообразователните предмети и тренировките, сподели своето впечатление П. Миладинов. Той е горд, че собственикът на Brooke House College, се е вслушал в съвета на българските специалисти и терените, на които играят колежаните вече са 10, а са били 4-5.

За шанса, който обучението в английския колеж дава на младите, говорят и цифрите – 30 наши състезатели са минали през школата на Brooke House за 11 години. Някои от тях са треньори, други продължават да играят футбол, трети се реализират професионално в други сфери, изтъкна Бистра Илиева. Пълната стипендия е 36 000 паунда, толкова е годишната такса в колежа. И 50 на сто стипендия да спечели един кандидат в конкурса, това също е сериозна възможност за развитие, тъй като между 35 000 и 40 000 лв. годишно плаща едно семейство за своя син, който сериозно се занимава с футбол, подчерта Емил Данчев.