Над 100 състезатели по мотокрос ще се борят за Купа „Георги Янакиев“

Над 100 състезатели по мотокрос  ще се борят за Купа „Георги Янакиев“

Легендарният мотополигон Ридо в град Самоков ще приеме елита на BMU европейския шампионат по мотокрос тази седмица за четвъртия кръг на шампионата за сезон 2019, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Организационния комитет „Гран при България“ Румен Петков. По традиция, състезанието се провежда в памет на Георги Янакиев, който успя да постави България, Самоков и мотополигона на картата на Световния мотокрос в началото на 70-те години от миналия век и бе основен поддръжник и икона на мотоциклетния спорт до последния си час. В състезанието тази седмица заявки за участие са подали 108 състезатели от България, Македония, Гърция, Кипър, Румъния, Турция и Молдова, като те ще премерят сили във всички класове на шампионата.

За най-малките състезатели от клас МХ65, кръгът на Ридо се явява втори за шампионата поради факта, че проведеното състезание в Босна и Херцеговина през изминалия уикенд не включваше кубатурите 65сс и 85сс. Това се наложи, тъй като датата на кръга в Сараево съвпадаше с края на учебната година. Лидер в клас МХ65 е израелецът Офир Цемак (70 т.), който ще пропусне Самоков тази седмица, но това ще даде шанс на  българските пилоти да наваксат пропуснатото. Втори в класирането е Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, 60 т.), а трети е Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, 55 т.). Реално състезателите от клас 65сс до момента са имали три официални старта, защото поради тежките метеорологични условия по време на първия кръг на шампионата в Молдова, вторите маншове бяха отменени.

Също с три старта от началото на годината са и състезателите от клас МХ85, където Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, 55 т.) оглавява класирането. Румънският му колега Золтан Ордог (Топкрос ТЦС Отопени) е със същият брой точки, но въпреки неголемият брой състезатели в този клас през тази година, конкуренцията е сериозна. Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, 43 т.), Мариус Поповичи (Топкрос ТЦС Отопени, 47 т.), Станислав Гошев (Дамасцена Алба МСК, 37 т.) са част от тази конкуренция и са с реални шансове за подиумно класиране в Самоков.

С три състезания и пет проведени манша до момента, пилотите от клас МХ2 се отправят към Ридо водени от лидера в шампионата Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, 119т.) който се прибра от Сараево с пълна победа и 50 точки. Македонецът Християн Станкович (Ендуро Тийм Водно, 83 т.) е втори, а третата позиция в шампионата е за Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, 67 т.), който тактически успя да вземе максимума от Босна след сериозен технически проблем. В Самоков обаче участие ще вземат и Майкъл Иванов (Тексим Моторспорт), Жулиан Георгиев (Несебър Мото), Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли), Николай Малинов (Мотоспорт Варна), Кристиян Иванов (НСА Моторспорт), както и някой силни представители от Гърция и Кипър като Антонис Сагмалис, Мариус Канакис и Йоргос Хризантос, което е гаранция за едно силно състезание в клас МХ2 тази седмица.

В клас МХ1 трима българи са начело на класирането и те са Любомир Васев (Тексим Моторспорт, 119 т.), Стефан Нейчев (Еърмакс Рейсинг, 96 т.) и Калоян Илиев (МСК Севлиево, 87 т.), които бяха основните пилоти, направили двата босненски манша миналата седмица истинско зрелище. В Самоков очакваме да видим и първо участие на Симон Венев (НСА Моторспорт) за сезона, Георги Гочев (МСК Девня Марцианопол), който пропусна първия кръг в Молдова, но отбеляза подиумно класиране в Троян на Великден и има мотивацията за топ класиране в Самоков.

След двойна победа в Босна и Херцеговина, Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт) води в шампионата за клас МХ с чисти 100 точки пред македонеца Зоран Каранфилоски (Ендуро Тийм Водно), който с един манш повече е натрупал до момента 86 т. Конкуренцията в този клас е основно българска, като в Самоков ни предстои интересна надпревара между горепосочените двама състезатели и техните колеги  Николай Колев (СК Велико Търново), Боян Янков (МК Орлите Добрич), Людмил Александров (Мездрея МХ Рейсинг), Велик Кличуров (МСК Калабак 1969) и други.

При пилотите от клас МХ Ветеран (МХ40), Васил Стоянов (Пловдив Мотор Спорт, 107 т.), макар и с две втори места от Босна и Херцеговина, успя да натрупа  аванс пред Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, 99 т.), който пък бе победителят и в двата манша миналата седмица. Трети, с пропуснат един кръг, е Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, 94 т.). В Самоков ще видим още много състезатели от този популярен клас, така че и тук ни предстоят сериозни и интересни състезателни маншове.

Програмата за Grand Prix Bulgaria 2019 на мотополигон Ридо, град Самоков тази седмица включва свободни тренировки, квалификации и един състезателен манш в събота. Неделният ден стартира с официално откриване на състезанието в 10:30 часа, след което са и маншовете, които ще определят и победителите през 2019-а година.