Самбистите се подготвят за злато и още 2 отличия на Европейските игри

Самбистите се подготвят за злато и още 2 отличия на Европейските игри

Родните самбисти донесоха  6 медала от Европейското първенство за мъже и жени в Хихон, Испания – 1 сребърен на  Денислав Златев в кат. 100 кг и 5 бронзови, от които 2 при жените – Цветелина Цветанова в кат. 48 кг, Илина Стоянова в кат. 80 кг и 3 при мъжете- Борислав Янаков в кат. 57 кг, Ашот Мартиросян в кат. 74 кг и в бойното самбо – Михаил Николов в кат. 74 кг.

Днес в Преслуб „България“ председателят на федерацията Георги Юсев и старши треньорът на националния отбор Васил Соколов оцениха представянето на състезателите като добро, но липсата на шампионска титла  ги е разочаровала.  Дори да имаме по-малко медали, но единият да е златен, това е значително по-голямо постижение, изтъкна шефът на самбото. Конкуренцията расте с всяка изминала година. Преди с участници от Франция, Гърция, Кипър просто загрявахме, а сега губим от тях, Япония също я подценихме на световното първенство миналата година и загубихме 4-те срещи при жените, сподели наставникът. Той похвали младата състезателка с медал Илина Стоянова, която замести  5-кратната световна и 9 пъти европейска  шампионка Мария Оряшкова, отсъствала поради подготвителен лагер в Япония с националния женски отбор по борба. Мария обаче е спочелила квота през 2018 г. и  ще е титуляр в състава на Васил Соколов за Европейските игри в Минск в края на юни.

Бронзовият медалист от Световното първенство през 2018 г. в кат. 57 кг Борислав Янаков не е удовлетворен от бронза на Европейското първенство в Испания:“ През 2018 г. бях втори на Европейското, сега очаквах да съм първи, но една моя грешка ми костваше 4 точки на полуфинала. Изравних резултата, но накрая загубих с 1 точка /5:4/“.

Двама от медалистите на Европейското първенство са с тежки контузии и им предстои операция в скоро време, стана ясно на пресконференцията.  Ашот е със скъсани предни кръстни връзки на коляното след усукване по време на полуфиналната среща.“ Всичко стана в последните 28 секунди. Губех срещата /б.а. срещу световния и европейски шампион Степан Попов от Беларус/ и реших, че трябва да направя всичко или нищо“, разказа  лаконично Ашот Мартиросян. Днес сутринта той е чул лекарското заключение: незабавна операция и минимум 6 месеца възстановяване с пълна забрана за спорт. В противен случай е заплашен от усложнение, което ще му коства състезателната кариера. Самбистът съжалява, че в последния момент ще се прости с надеждата за успех на Европейските игри, но е убеден че догодина ще се върне на тепиха в битката за медали. Късно е да се замени Ашот, няма време за подготовка, така че няма да попълним една от 6-те квоти, които имаме за Игрите в Минск, поясни старши треньорът.

Бронзовият медалист в бойното самбо Михаил Николов също ще се подложи на операция, но той е пострадал с носа. “Още в Испания лекарите ми казаха, че носът ми е счупен много лошо. Е, това ми се случва за трети път“, поясни Мишо. На полуфинала противникът му го удря силно с коляно в лицето. „Няма забранени  удари в бойното самбо, освен отзад в тила“, спокойно разяснява състезателят.

Федерацията се надява, че и този път, както винаги досега, фондация „Български спорт“ ще поеме разноските по лечението на  Ашот и Михаил, стана ясно от думите на Г. Юсев. Той специално благодари на фондацията за помощта, а също се обърна с благодарност към ММС и лично към министър Кралев за финансовата подкрепа. Бюджетът на федерацията е 145 хил. лв. за тази година и самбото разчита изцяло на тези средства, защото намирането на спонсор засега се оказва невъзможно.     

В момента националите се подготвят за участие на Европейските игри. Имаме шанс за 1 златен и още 2 други медала на Европейските игри, убедени са Г. Юсев и В. Соколов. На престижния форум ще разчитаме на 5-има български самбисти: Цветелина Цветанова /48 кг/, Галя Иванова /52 кг/, Борислав Янаков /57 кг/, Мартин Иванов /68 кг/, Мария Оряшкова /80 кг/.