Антоанета Бонева: „Искам да повторя медала си от Баку!“

Антоанета Бонева: „Искам да повторя медала си от Баку!“

Седмица преди да отпътува за Вторите европейски игри в Минск, двукратната европейска вицешампионка и многократна победителка и медалистка в турнирите за Световната купа Антоанета Бонева днес гостува в Пресклуб „България“ заедно с треньора си Христо Маринов и спортно-техническия  директор на БСС /Български стрелкови съюз/ Димитър Тодоров.

„Искам да повторя медала си от Баку /сребърен, Европейски игри 2015 г./ . Това беше първият ми медал на малокалибрено оръжие с новите правила“, спомни си възпитаничката на клуб „Светкавица“ Търговище. Бонева разкри, че завръщането й на стрелбището след второто майчинство е било много по-трудно от прехода след първото бебе. Година и половина ми отне, докато се адаптирам и спечеля медала и олимпийска квота на Световната купа в Мюнхен, добави още стрелкинята. Няколко окуражителни думи от гъркинята Ана Коракаки, олимпийска шампионка от Рио 2016, подействали благотворно на нашата състезателка да постигне целта си. Преди години, когато Коракаки навлизала в голямата стрелба, Антоанета Бонева я насърчавала. „Сега тя ми върна жеста“, с радост сподели българката.

Тя обясни защо успехът й в края на май. т. г., който й осигурява участие на най-големия спортен форум в света догодина в Токио, й е струвал толкова много усилия и търпение.“ Имаше някаква психологическа бариера, която трябваше да преодолея, на тренировка се справях, но на състезание не се получаваше“, каза лъчезарната Антоанета Бонева.  Тя искаше да спечели олимпийска квота и се чувстваше подготвена още на Световната купа в Индия през февруари, но късметът й обърна гръб. Не стана и на Световната купа в Китай, но в Мюнхен успя. „Имайте предвид, че от първите 40 в ранглистата, всяка може да стане №1“, вещо се включи в разговора наставникът Хр. Маринов.

В някои случаи осветлението на стрелбището помага за добър резултат, в други случаи – не, продължи А. Бонева. Това важи особено за въздушното оръжие и на тази дисциплина финалът е по- приятен. На малокалибрен пистолет ми е по-лесно, заяви многократната медалистка на Световна купа. Тя не познава условията в Минск и дори никога не е била там на състезание, но имат с треньора три дни време за опознаване на стрелбището на място преди турнира по стрелба. Тук им остава още седмица за доизчистване на някои детайли, стана ясно още от думите на треньора.

Антоанета Бонева не иска вече да прави прогнози.И да говори за очаквания. Защото в спорта освен подготовката е важен и късметът или спортното щастие, което понякога може да те изостави. Единственото, което си пожелава, е да влезе във финал. А там може да блеснеш и със злато. Пресклуб „България“ й го пожелава от сърце. И накрая, едно пояснение от Антоанета към зрителите, за да не се чудят как така състезателите не могат да улучат “големия кръг”, който всички виждат на мониторите и на телевизионния екран . Всъщност той е кръгчето на десятката с деления от 10.2 до 10.9, в рамките на които състезателите получават точки, без да се признават резултатите 10.0 и 10.1.