Много силен мотоциклетен уикенд ще има в Плевен

Много силен мотоциклетен уикенд ще има  в Плевен

Отново на родна земя, BMU европейският шампионат по мотоциклетизъм на писта се завръща в „Долна Митрополия”, град Плевен за  седмия кръг, както и за третия кръг на Европейския шампионат по Супермото – Grand Prix Bulgaria 2019, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Организационния комитет „Гран  при България“ Румен Петков. Състезанието е десети пореден мемориал в памет на големия приятел на българския мотоциклетен спорт Димитър Калчев.

Заявки за участие в двата шампионата са подали 120 участника от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Естония и Чехия.

Шест от общо десетте кръга от пистовия шампионат вече са в историята, като в най-малката кубатура на клас SP125, Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, Априля) е сериозен лидер в класирането със 130 точки (2 победи и 4 втори места) пред Митко Митков (Мотомания.бг, Априля, 104т.), а трети в подреждането е Антониос Аврамополос (Гърция, Априля, 100т.).

В клас SuperSport 600 три победи, две втори и едно четвърто място определят лидерската позиция на Милен Георгиев (Кида Моторспорт, Ямаха) във временното класиране. Втората позиция е за другият български пилот Пламен Петров (Зедмото, Ямаха, 108т.). Вечният конкурент на нашите състезатели в този клас – Йонел Паскота (Паскота И.И. Тимишуара, 87т.) засега през сезона не се качвал на по-високо от третото място на стълбичката за награждаване, но пък познава плевенската писта изключително добре и е възможно да окаже сериозен натиск в търсене на по-добро класиране.

При топ пилотите в клас SuperBike, Ангел Караньотов (Overdrive Racing Team, Дукати) твори история с шест от шест победи и 150 точки, побеждавайки за четвърти път румънския си колега Роберт Мурешан (CSM Bucuresti, Ямаха, 108т.) на пистата Мотопарк Румъния в последния състезателен уикенд до момента. Караньотов има само една победа над „царя на Долна Митрополия” – Мартин Чой (EKO BMW Racing Team, BMW, 85т.) през 2015-та година и имайки в предвид изключително силния му сезон, реално погледнато, победната му серия може да продължи и тази седмица в Плевен.

В класа на Янислав Димитров (Мотомания.бг, Хонда, 126т.), който без да слиза от подиума през сезона (две победи, три втори места и едно трето), вече е абсолютен лидер във временното класиране на групата F600. Вторият в класирането е Адриан Теодореску (МРМ, Ямаха, 61т.), а трети е Асен Лилов (МСК Плевен, Хонда, 59т.). На пистата в Плевен тази седмица обаче се завръщат републиканския шампион за 2018 – Васил Кючуков (Зедмото) и Павел Драганов (Троян Мото Клуб, 50т.), който стартира шампионата с две победи в Серес, но след това пропусна четири кръга поради финансови причини.

F1000 се очертава най-многолюдният клас този уикенд (28 подадени заявки за участие) и задачата на лидера в шампионата – Християн Христов (МСК БГ Пауър, Кавазаки, 110т.) няма да бъде никак лесна. До момента Христов няма класиране в топ 5 на пистата в Долна Митрополия и явно това не е любимата му състезателна дестинация, но същото не може да бъде казано за неговите преки конкуренти. Силен сезон отбелязва Аксел Исмаил (Зедмото, Ямаха, 52т.) който и в трите си старта се качи на подиума и само технически проблеми му попречиха да скъси дистанцията между себе си и лидера Христов.

Скутерите са винаги мотивирани в Плевен и спрямо относително „рехавата” стартова решетка в Кюстендил, тази седмица броят на заявките нарасна, с което се очаква и повишаване на борбата. Иво Михайлов (Зедмото, Пиаджо) е лидер в класирането с две победи от два старта, но на плевенска земя, конкуренцията е висока този път: Пламен Христов (МСК Плевен, 36т.) и Алекс Иванов (МСК Плевен, 31т.) са запознати добре със стила на Михайлов, както и с особеностите на пистата при температури над 30 градуса, така че състезанието ще бъде оспорвано.

От началото на сезона най-малките пилоти от клас SM Junior не са имали възможността да се състезават на сухо и това определено ги затрудни максимално при проведените два кръга от шампионата в началото на месец май в Кюстендил. При 65 кубиковите машини Никола Николаев (ЕКО БМВ Рейсинг Тийм, КТМ) и Никола Досев (НСА Моторспорт, КТМ) ще бъдат подкрепени и от Енис Байрамов (МСК Плевен, КТМ). И все пак участието на Николаев все още не потвърдено поради участия в Испания тази седмица, така че на място ще видим разпределението на силите.

При кубатурата 85сс идва голямата интрига този път, като на сцената ще се появят двама естонски пилоти плюс европейският шампион за 2018 – Ян Улман (Чехия). Това прави задачата на лидера в класирането – Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, КТМ) и Радостин Тодоров (Несебър Мото, КТМ) не лесна, но със сигурност интересна.

250-кубиковите машини на клас S3 ще бъдат близо десет на брой този кръг, но това не е проблем, защото те ще карат заедно с клас OPEN, но с отделно класиране. В тази кубатура отново очакваме естонско-чешка-турска преса върху българските състезатели, но в крайна сметка това е спорта. Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, КТМ, 97т.) и Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 91т.) ще продължат своите мотокрос единоборства този път на асфалтова настилка, подкрепени от Димитър Петров (Диана Рейсинг, КТМ, 78т.).

В клас OPEN, лидерът Майкъл Иванов (Тексим Моторспорт, Хускварна, 89т.) пропуска юнското СуперМото в Плевен поради участие в Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ250 в Латвия тази седмица. Янко Ташев (СМК Ридо Самоков, ТМ) все още не е напълно възстановен от кошмарното си падане в Кюстендил и ще бъде в списъка на резервите за тези стартове. Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ, 76т.) ще успее да навакса пропуснатото в първия манш на Кюстендил, но подиумът за кръга е крайно неясен. Съотборниците от МСК БГ Пауър – Георги Владимиров (Хонда, 70т.), Янко Николов (66т.), Красен Кънчев (КТМ, 64т.) и Димитър Тотев (КТМ, 64т.) както винаги ще направят състезанието интересно и непредвидимо.