Целта на Балкан /Ботевград/ е влизане в групите на Шампионска лига

Целта на Балкан /Ботевград/ е влизане в групите на Шампионска лига

На специална церемония  в Пресклуб България отборът на Балкан /Ботевград/ бе награден с Купата на победата  като отбор на месец май. В традиционната анкета на Пресклуба сред спортните медии и редакции баскетболният шампион на България получи 10 гласа и  изпревари футболните отбори на Локомотив Пловдив и Лудогорец, които имат съответно 8 и 3 гласа. Признанието за Балкан е особено ценно, тъй като изпревари два футболни отбора, което се случва изключително рядко.

За оспорваните битки в анкетите говори и фактът, че старши треньорът на Балкан Небойша Видич изостана само с един глас от наставника на Локомотив Пловдив Бруно Акрапович. Видич получи 8 гласа от спортните редакции, а Акрапович – 9.

Купата на победата вдихнаха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, президентът на БК Балкан Михаил Михайлов и капитанът Венцислав Петков.

„След спечелването на шампионската титла целта пред Балкан за новия сезон е да стане първият български отбор в груповата фаза на баскетболната Шампионска лига“ заяви пред репортерите Иван Гавалюгов и допълни: „Именно в тази връзка ще бъде и изборът на нов старши треньор, както и  предстоящата селекция. Имаме дългосрочни договори с нашите спонсори и рекламодатели, сътрудничеството с които е взаимноизгодно. И се надяваме след този успех техният кръг да се разшири“.

Кметът на Ботевград каза още, че радостта от шампионската титла не е била само в града. “Получихме много поздравления от други български клубове, с които по време на шампионата сме съперници. След като спечелихме титлата  те видяха, че не всичко е предопределено, както се смяташе до неотдавна.”

“Надяваме се името на новия треньор да стане известно най-късно до края на този месец. Едва след това ще започнем да изграждаме селекцията от играчи. Радваме се, че  имаме десетки предложения от баскетболни мениджъри.”- каза президентът на БК Балкан Михаил Михайлов. Той посочи,  че са отправили неофициално предложение към Брендън Браун да остане в отбора и за следващия сезон, на което той засега не е отговорил. Практиката показва, че е много трудно да задържиш чужденец в българския баскетбол за втора поредна година. Още повече след успешен сезон, след който цената му се повишава, какъвто е случаят с Брендън Браун. Президентът на Балкан допълни, че искат да запазят ядрото от български играчи. Двама от тях имат договори за още една година – Павлин Иванов и Крис Минков. Ако не получат изгодна оферта от чужди клубове, в България те ще продължат да играят само за Балкан през новото първенство. Ще има конкретни оферти и към други двама български баскетболисти – Димитър Димитров и Венцислав Петков“.

“Двете години в Балкан бяха много успешни за мен. Договорът ми с клуба изтече, сега съм в процес на избор на най-оптималната за мен опция за новия сезон”.- уточни капитанът на шампионския тим Венцислав Петков.

От БК Балкан вече са подали заявка за участие в баскетболната Шампионска лига. Срокът за това изтича утре – 14 юни.