Бадминтонистите ще играят за място в топ 10 на Европейските игри

Бадминтонистите ще играят за място в топ 10 на Европейските игри

Петима бадминтонисти – участници в 4 дисциплини – ще гонят място в челната десятка на предстоящите II Европейски игри в Минск от 24-и на този месец. Днес отборът заедно със старши треньора Петя Неделчева и председателят на федерацията д-р Володя Златев гостуваха в Пресклуб „България“. В индивидуалната дисциплина при жените ще ни представя бронзовата медалистка от европейско първенство Линда Зечири. На сингъл мъже ще разчитаме на Даниел Николов. На двойки мъже ще се борят Алекс Флаар и Димитър Янакиев, като Алекс ще участва и на смесени двойки с Мария Мицова. „От 3,5 г. играя за България. Ще се опитам да постигна най-добър резултат и на двойки мъже и на смесени двойки“, сподели състезателят Флаар с българо-холандски произход, прегърнал националния ни флаг.  Единствено на двойка жени нямаме представителство поради отказа на сестри Стоеви да продължат кариерата си под родния трибагреник.

Нашата страна, Дания, Швеция и Англия имат най-много състезатели по бадминтон на Игрите в беларуската столица, похвали се В. Златев. Място в топ 10 е целта пред родните участници, добави шефът на ракетния спорт. Всички са на мнение, че имат реален шанс да излязат от групите, въпреки жестоката конкуренция. Целият елит на Стария континент е събран в Минск, тъй като Игрите са и Европейско първенство по бадминтон. Освен това, за разлика от Европейските игри преди 4 години в Баку, сега турнирът по бадминтон е квалификация за Олимпийските игри догодина.

„Надявам се да постигнем повече, отколкото в Баку“, каза бронзовата медалистка от I Европейски игри, доскорошната състезателка с най-много успехи в българския бадминтон и сега старши треньор Петя Неделчева. Основание да очаква повече й дава проведения 8-дневен лагер. Ведро настроение, игра с максимум отдаденост, упоритост и последователност е видяла Петя през цялото време. „Лагерът протече перфектно“, обобщи Даниел. „Има голям шанс за излизане от групите“, допълни Димитър. Българските бадминтонисти нямат впечатление от Минск, тъй като досега не са участвали на състезание в беларуската столица. Д-р Златев обаче е имал възможност да види съоръжението за Европейските игри и е възхитен: „Чисто нова, супермодерна и много хубава зала в сърцето на града!“