Антоанета Бонева: „Не медалите, да вляза във финалите беше целта ми“

Антоанета Бонева: „Не медалите, да вляза във финалите беше целта ми“

Бившият шеф на стрелбата лишил Мария Гроздева от тренировки

Не толкова спечелените медали, колкото влизането сред 8-те финалисти на 10 м въздушен пистолет и на 25 м малокалибрен, е значението на Вторите Европейски игри в Минск за Антоанета Бонева, каза тази сутрин в Пресклуб „България“ носителката на две бронзови отличия в спортната стрелба. Тя постигна своя успех месец след като спечели олимпийска квота и бронз на Световната купа в Мюнхен в края на май. Само преди 20 дни, също в пресклуба, двукратната европейска вицешампионка обяви, че иска в беларуската столица да повтори успеха си отпреди 4 години на Първите Европейските игри в Баку, когато зарадва многобройните си почитатели със сребърен медал. Възпитаничката на търговищкия клуб „Светкавица“ е щастлива сега от постигнатото, въпреки, че нейният личен треньор Христо Маринов отбеляза, че винаги може да се желае повече. Бонева искрено се възхити от организацията на домакините :“Условията бяха прекрасни във всяко отношение“, каза лъчезарната състезателка. “Не бяхме се състезавали в Минск и не познавахме стрелбището, но то беше на ниво, като за военни”, допълни треньорът и Христо Маринов. След края на турнира по стрелба, Бонева е стискала палци в публиката на Станимира Петрова и е впечатлена от класата на нашата шампионка на ринга. Шампион заслужаваше да бъде и  Даниел Асенов, който беше грубо ощетен от съдиите, категорична е А. Бонева. През август стрелкинята ще участва в един турнир в Нови Сад, а през септември е Европейското първенство. Наставникът Маринов се надява състезателката му да стигне и до финала на Световната купа в Китай през ноември, но още не е ясно подреждането, стана ясно на пресконференцията.

За двата медала в Минск Антоанета Бонева бе специално поздравена от шефа на родната стрелба Мария Гроздева. Тя не пропусна да похвали и Самуил Донков, който е много добър състезател, но просто все мъничко не му достига в резултата, за да се класира сред най-добрите. „Все пак съм горда с нашия европейски рекорд, медали има доста, но рекордът е един“, заяви двукратната олимпийска шампионка за резултата им от 581 т. в микса на квалификациите на 10 м пистолет в Минск. Гроздева смята, че Самуил Донков най-вероятно ще е следващият с олимпийска квота за Токио догодина. Това очаква и генералният секретар на Българския стрелкови съюз/БСС/ Димитър Тодоров. Той сподели и оценката на Мария за представянето на бившия ни европейски шампион Антон Ризов, който не е влошил срелбата си, а просто конкуренцията на пушка при мъжете за няколко години е нараснала неимоверно много.

Накрая, с чувство на притеснение, Мария разкри причината за разминаването й с финала на 25 м пистолет. „Нямах подготовка, с 4-5 тренировки не става“, сподели олимпийската шампионка. Причината е стара вражда от страна на бившия шеф на стрелбата Камен Шишманов. Изведнъж, по време на Световната купа в Мюнхен, т.е. 3 седмици преди Игрите в Минск, той се сетил да си иска обратно мишените на стрелбището в „Гео Милев“, заплашвайки оръжейника Спасов.  “Ще бъдат монтирани новите 10 мишени, закупени за БСС, благодарение на министър Кралев, който ни отпусна пари за това”, каза М. Гроздева.  ” Но е необходимо  време за инсталирането им и настройките, сложно е”, призна тя.