Петър Касабов: "Нямахме достатъчно мотивация за Европейските игри, но бяхме в битката за медалите"

Петър Касабов: "Нямахме достатъчно мотивация за Европейските игри, но бяхме в битката за медалите"

На специална церемония в Пресклуб „България“ националният отбор по борба /жени/ и Петър Касабов бяха наградени за отбор и треньор на месец април.

За отличното си представяне на европейското първенство в Букурещ и класирането на  второ място в отборното класиране националният обор по борба получи 10 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 20 спортни медии и редакции. Националният  ансамбъл по художествена  гимнастика /жени/, спечелил  Световната купа за съчетанието с три обръча и два чифта бухалки, има 7 гласа, ВК Марица Пд /жени/, които за пети пореден път станаха шампион  и спечелиха  Купата на България, е с 2 гласа, а 1 глас има БК Монтана /жени/, който за втори пореден път стана шампион на България.

В  класацията при треньорите наставникът  на националния отбор по борба /жени/ Петър Касабов спечели 11 гласа, по 3 гласа имат Иван Иванов – старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести и Весела Димитрова – старши треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика, а трима треньори получиха по 1 глас – Бранимира Маркова – старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика индивидуално /жени/, Иван Петков – старши треньор на ВК Марица Пд /жени/ и Стефан Михайлов – старши треньор на БК Монтана /жени/

Петър Касабов благодари на всички журналисти, които са гласували за него и за момичетата от отбора. Той подчерта, че независимо от всички спечелени медали, високо цени наградите за спортист, треньор и отбор на месеца, тъй като са изключително признание за техния труд и постигнатите резултати.

За завършилите в неделя Европейски игри в Минск, на които Мими Христова (57 кг) се окичи със сребърен медал, а София Георгиева и Миглена Селишка спечелиха  бронзовите отличия в категория до 68 кг и 50 кг, Касабов уточни, че това състезание не е било сред най-важните за годината.

“Има от какво да сме доволни, има и неща, над които трябва да поработим. Със сигурност се получи много добра проверка за нас, от функционална, физическа и техническа гледна точка. Да, доволен съм от физическото състояние на момичетата. Тренират на максимални обороти и се готвят по възможно най-добрия начин. Ние слязохме от подоготвка на Белмекен, Европейските игри бяха чудесна подготовка за световното първенство, което е най-важното състезание за нас. Искам там да спечелим медали и квоти за Токио. Във всички момичета ми хареса това, че дори и да не сме в топформа, сме в елита и в битката за медалите.”

Другата седмица отборът заминава за лагер във Варна, а след това се качва на Белмекен. В лагера ще се включи и Мария Оряшкова.

„Тя вече 6 месеца се готви постоянно с отбора – вече е една от нас. След като един спортист има желание и дава всичко от себе си да се докаже в друг спорт, за нас е голямо удоволствие и чест да бъде сред нас.”

Във Варна няма да бъдат Биляна Дудова и Елица Янкова, които все още се възстановяват.

Касабов поясни пред репортерите, че първите 6 състезателки от световното първенство получават олимпийски квоти. След това предстоят континентални турнири, в които само първите две състезателки получават квоти, а последният шанс е един световен турнир, на който домакин ще бъде София, в който само първите две в категория ще хванат последния влак за Токио.

Състезателките от националния отбор също споделиха своите впечатления от представянето си в Минск.

Миглена Селишка заяви, че е доволна от спечеления бронзов медал. „Имах по-големи очаквания, но медалът си е медал“.

Мими Христова сподели, че е щастлива от сребърното отличие. „Много се радвам, че достигнах до финала след сериозната травма, която получих миналата година. Надявам се по-добре да боря на световното първенство“.

Тайбе Юсеин не скри своето разочарование от представянето си в Минск. „Не очаквах, че ще се върна без медал. Но си взех поука и се надявам, че на световното първенство няма да допусна грешките, които направих на Европейските игри“.

София Георгиева подчерта, че е щастлива от спечелването на бронзовия медал и е още по-амбицирана да се представи отлично и на световното първенство.

Евелина Николова, която се възстановява от контузия, поясни, че ще направи всичко възможо  да участва успешно в олимпийската категория до 53 кг и да спечели квота.

Помощник треньорите на националния отбор  Ст. Петков и М. Недков пожелаха на момичетата да бъдат здрави, тъй като имат всички необходими физически и технически сили и умения, за да бъдат сред най-добрите в света.