Председателят на Съюза по аеробика и главен треньор на националния отбор Димитрина Къндева: „ В Минск бяхме на олимпийския си изпит“

Председателят на Съюза по аеробика и главен треньор на националния отбор Димитрина Къндева: „ В Минск бяхме  на олимпийския си изпит“

„Участието ни на Европейските игри в Минск за нас бе изключително отговорно, защото очакваме аеробиката да влезе сред спортовете от олимпийското семейство. Това бе форумът, на който трябваше да защитим нашите постижения от предишните години и от Европейското първенство преди месец и да докажем, че заслужаваме да се явим на Олимпиада“. Това е равносметката на председателката на Съюза по аеробика и главен треньор на националния отбор Димитрина Къндева след спечеления сребърен медал на отбора в категория група. На посветената на успеха пресконференция в пресклуб „България“ тя бе придружена от целия тим – Ана-Мария Стоилова, Антонио Папазов, Дарина Пашова, Ивелина Лукаки и Тихомир Баротев, както и от помощничката си Биляна Кючукова. „Искахме златото, но 6 хилядни не ни достигнаха да изместим традиционно силния руски отбор. Достойно се представи и смесената двойка, която завоюва четвърто място. Състезателите ни бяха много подготвени и представянето им беше повече въпрос на психическа издръжливост. Готвихме се преди това и за Европейското първенство, но игрите в Минск бяха най-силното и отговорно състезание“, допълни Къндева. В беларуската столица състезанята са били само в две категории – смесени двойки и група, може би такива, каквито ще бъдат на олимпийските игри, но окончателното решение ще се вземе от отговорните за това институции.

„Стресът беше доста голям“, сподели впечатленията си Ана.Мария Стоилова., Многобройна публика в зала по-голяма от „Арена Армеец“. Играла съм в много зали, но на това състезание аз лично се притеснявах най-много. Чест беше да представяме България и състезанието е преживяване, което всеки от нас ще помни“, каза Ани.

„За мен по-голямо беше физическото натоварване, не толкова психическото“, призна Антонио Папазов, „защото участвах в повече категории и на Европейското и на игрите в Минск. Иска ми се да оставя след себе си нещо голямо в този спорт, което да се свързва с името ми и да се помни“.

За Ивелина Лукаки това може би ще бъде последното голямо състезание, защото в края на годината тя смята да прекрати активната си състезателна кариера. „Участието ми в отбора в Минск е моята сбъдната мечта и цветът на медала за мен е златен“, каза тя. „Може би ще продължа като треньор на бъдещи състезатели в аеробиката и следващата ми мечта е щастие в любовта – все пак съм на 26 години“.

„Благодарна съм, че съм част от отбора, който смятам за едно семейство и мечтата ми е да продължа да съм в семейството“,сподели Дарина Пашова. „Аеробиката дава възможност да изразиш себе си по много красив начин и ще насърчавам децата да тренират този спорт – аз ги обичам и отсега им помагам като наставник“.

Всички изразиха своята благодарност за вниманието, което българските медии им отделиха и надеждата, че след успешното си представяне на големите състезания през последните години ще получат признание във вид на по-голяма финансова помощ от държавата. Д. Къндева съобщи с радост, че на току-що завършилата среща с министър Кралев, той е прегърнал идеята да се възстанови аеробиката в София. Министърът е изразил готовност да помогне за избор на подходяща зала за аеробика, тъй като бившият център на гимнастическия спорт, зала “Универсиада”, отдавна е сменила собствеността си. “Имаме 4 клуба в София, но те нямат условия да работят за високо спортно майсторство, да подготвят състезатели, затова съм благодарна за подадената ръка от министър Кралев”, сподели специално за Пресклуб “България” мениджърът на аеробиката и треньор на националния отбор.