Васил Соколов: „Най-добрите състезатели по самбо пропуснаха първенството на Стария континент за да се подготвят за Европейските игри“

Васил Соколов: „Най-добрите състезатели по самбо пропуснаха първенството на Стария континент за да се подготвят за Европейските игри“

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ златната и бронзовата медалистка от II Европейските игри  Мария Оряшкова и Цветелина Цветанова, президентът на Бф Самбо Георги Юсев, генералният секретар Весела Ванкова и старши треньорът на националния отбор Васил Соколов споделиха своите впечатления и направиха анализ на  отличното представяне на самбистите ни в Минск.

Васил Соколов подчерта, че най-добрите състезатели по самбо от водещите страни в този спорт са пропуснали първенството на Стария континент, за да се подготвят по-добре за Европейските игри в Минск.

„Във всички категории конкуренцията бе много голяма, затова спечелените медали са още по-ценни. За нас това бе много голям форум, затова и емоциите са по-силни. Впечатлени сме от мащаба на Игрите, от условията и от прекрасната организация“, сподели Соколов пред репортерите и допълни, че през септември най-добрите ни състезатели се събират на лагер, за да подготвят за световното първенство.

Президентът на БФ Самбо Георги Юсев заяви, че ще направи всичко възможно двете медалистки  от Минск да получат премии, макар че това е много трудно.

„Състезателите от олимпийските спортове не могат да осъзнаят каква голяма привилегия имат, че могат да участват на Олимпийски игри. За нас Европейските игри бяха като Олимпиада. Радвам се, че Международната федерация по самбо стана член на МОК и сега предстои тригодишен изпитателен срок, след което ще се реши дали ще станем олимпийски спорт. Много се надявам на  Игрите в Париж през 2024 г. самбото да дебютира на най-престижния спортен форум“.

Генералният секретар на федерацията Весела Ванкова благодари на Българския олимпийски комитет за безупречната организация, за осигурената  екипировка и всичко необходимо за комфорта на състезателите ни на Европейските игри.

Цветелина Цветанова заяви пред репортерите, че отдавна е мечтаела да участва в такъв голям форум.

„Конкуренцият в моята категория бе изключително голяма. Съперничките ми бяха по-големи и по-опитни от мен, затова се радвам, че успях да се преборя за бронзовия медал. Мечтата ми е да стана световна шампионка при жените“, заключи Цветанова.

Най-титулованата ни състезателка по самбо – 4-кратната  световна и 9-кратна европейска шампионка Мария Оряшкова заяви, че много се радва на спечеления златен медал на Европейските игри.

„В Минск видях много от моите спортни идоли. Радвам се, че участвах в Европейските игри и че нашите успехи получиха много по-голяма гласност. Самбото много ми помага в състезанията по борба, тъй като мога да прилагам хватки, които моите съпернички не знаят. Основната ми цел до края на годината е успешно представяне на световните първенства по борба и по самбо. Мисля, че ще ми бъде трудно да бъда сред първите шест  на световното първенство по борба и там да спечеля олимпийска квота, но имам шанс да участвам в Токио, тъй като последният квалификационен турнир е в София“, заяви Оряшкова, която завършва докторантура в НСА на тема „Самозащита при агресия“.