БФ Джудо връчи 12 000 лв. за успеха в Минск

БФ Джудо връчи 12 000 лв. за успеха в Минск

Днес в Пресклуб „България“ президентът на БФ Джудо доц. д-р Румен Стоилов и вицепрезидентът Даме Стойков връчиха 2 премии в размер общо на 12 000 лв. за успеха на Европейските игри в Минск.   Средствата са осигурени от спонсори на федерацията, чието ръководство дава финансов стимул за всеки спечелен медал от голямо международно състезание за мъже и жени, за юноши и девойки.  Носителят на сребърен медал в кат. 81 кг Ивайло Иванов получи 8000 лв, за старши треньора Атанас Герчев бяха приготвени 4000 лв, които неговият състезател ще му предаде, тъй като наставникът отсъства от страната.

С постижението си в беларуската столица най-класният ни джудист стана и вицешампион на Стария континент, тъй като в състезанията на татамито Игрите бяха едновременно и европейско първенство. На финала българинът бе преодолян в последните секунди с вадзари от белгиеца Мазе, който грабна титлата.„ В джудото е така, един момент решава срещата“, коментира Даме Стойков, изявен бивш национален състезател в тежка категория. „Бях прекалено спокоен. Изгубих за момент концентрация. Нямах захват и той влезе“, е равносметката на Ивайло.

След кратка почивка от няколко дни, Ивайло вече е готов да се подготвя за Световното първенство в края на август в Токио. Предстои му турнир Гран При в Будапеща и след това лагер. От 5 август ще тренира в Белград заедно с джудисти от Балканските страни. Твърде краткият интервал от 2 месеца между Европейското първенство /Европейските игри в Минск/ и Световното първенство особено затрудняват задачата за нормално възстановяване и след това достатъчно плавно увеличаване на физическите натоварвания, подчерта доц. Стоилов. Много внимателно треньорът Ат. Герчев ще планира тренировките, добави още президентът на федерацията.

От миналата есен насам , когато бе избрано новото ръководство на федерацията, Ивайло позлатява или посребрява всяко свое участие на турнирите от най-висок ранг – Голям шлем и Гран При, които са и олимпийски квалификации за Токио догодина. Със сребърния медал в Минск най-добрият ни джудист практически си е осигурил олимпийската квота. „Дори да не се състезавам до Олимпиадата, няма да изляза от първите 16 в световната ранглиста, което ми запазва място за участие в Токио 2020“, каза европейският вицешампион в кат. 81 кг. „Целта е да бъде сред първите 8, за да е сред поставените“, изтъкна доц. Стоилов. „Освен това, на състезанията се поддържа добрата форма и си в час с конкуренцията. На тренировките е съвсем различно“, добави Ив. Иванов.