Колоездене: Купа "Долчини" поема по Пътя на римляните с олимпийския шампион Олаф Лудвиг

Колоездене: Купа "Долчини" поема по Пътя на римляните с олимпийския шампион Олаф Лудвиг

На 6 и 7 юли в Разлог, Банско и с. Баня ще се проведе международното колоездачно състезание „По пътя на римляните“, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ директорът на проявата Любослав Венков.

Надпреварата е за състезатели категория мъже Елит и под 23 г. и е част от календара на Международния колоездачен съюз – Европа тур, категория 2.2.  Венков поясни, че от същата категория бе и Обиколката на България, която се провеждаше до 2017 г.

В състезанието ще участват 103 колоездачи, разпределени в 19 отбора от 10 нации. България ще бъде представена от пет клубни и един национален отбор, в който ще бъде и най-добрият ни колоездач в последните години Николай Михайлов. Във френски отбор ще се състезава Радослав Константинов, който ще бъде един от фаворитите за първото място в крайното класиране.

В събота, 6 юли, е първият етап – Разлог-Банско-с. Баня. Ще бъдат изминати 8 обиколки с обща дължина 125 км. Състезателите ще стартират и финишират на  площада в Разлог. Ще бъда организирани състезания и игри за деца с много награди. Вторият етап с дължина 155 км е в неделя, 7 юли, като стартът и финалът са в Банско.

Общият награден фонд на състезанието е 4000 евро, като призьорите в отделните етапи и в крайното класиране ще получат съответно по 400, 200 и 100 евро.

Кметът на Разлог Красимир Герчев заяви пред репортерите, че всички любители на спорта в града са радостни, че ще могат да наблюдават толкова интересно колоездачно състезание.

„Ние гарантираме, че ще подготвим отлично трасетата, надявам се тази проява да стане традиционна и да наблюдаваме всяка година още по-добри състезатели. В Разлог има колоездачен клуб за деца, сигурен съм, че тази проява ще предизвика голям интерес и ще подпомогне развитието на колоезденето в града“, посочи Герчев.

Управителят на хотел „Хот Спрингс“ Явор Капитанов уточни, че в с. Баня има римска баня, а в района около Разлог и Банско има много доказателства за трайно присъствие на знатни патриции и римски легиони.

„В този район има отлични условия не само за зимен, но и за летен туризъм. Състезанието „По пътя на римляните“ ще даде тласък за развитието както на колоезденето, така и на летния туризъм“, заключи той.

Олимпийският шампион по колоездене Олаф Лудвиг подчерта, че за развитието на спорта е много важно да има състезания.

„Купа Долчини“ е едно прекрасно начало за развитието на колоезденето в тези региони, в които то е непознато или по-малко развито. Сигурен съм, че проявата има бъдеще и в близките години ще видим да се състезават много от най-добрите колоездачи в Европа“.