Антъни Иванов: Готов съм да плувам по-бързо от републиканския ми рекорд на 200 м бътерфлай

Антъни Иванов: Готов съм да плувам по-бързо от републиканския ми рекорд на 200 м бътерфлай

На специална церемония в Пресклуб “България” най-добрият български плувец в последните години Антъни Иванов беше награден за спортист на месец декември 2018 г – той получи значката „Златна България“ едва днес, тъй като до момента нямаше възможност да приеме приза си. Тогава той се класира за финала на 200 метра бътерфлай на Световното първенство. Треньорът му Николай Вакареев отдавна получи наградата си , тъй като беше отличен за №1 сред наставниците за същия месец.

Иванов, който от началото на годината е студент в САЩ, благодари на всички които са гласували за него  и коментира разликите между подготовката си в България и тази в САЩ. “Тренировките там са по-малко, работи се повече за физическа подготовка извън басейна. Набляга се много повече върху детайлите. Има много повече хора, от които можеш да се учиш, тъй като в отбора сме 60-70 души . Навсякъде има басейни, зали, които можеш да използваш постоянно, както и възможности за възстановяване. Само  когато съм в София, мога да имам тези удобства, тъй като тук има възстановителен център.”

Антъни сподели и как преминава един негов ден в САЩ: “ Ставам към 5.30 ч, първата тренировка започва в 6.00, като се правят различни управжения. В 7.00 ч се влиза във водата и се плува най-много 40 минути. След това имам лекции, после ходя на възстановяване. От 15.00 ч. започва  втората тренировка, която е около два часа и половина. После уча и към 21.00 ч. гледам да съм в леглото, тъй като ставам в 5.30”

Той сподели, че от всички предмети, които е изучавал в първия си семестър, най-големи трудности в началото е имал  с математиката, тъй като не е разбирал добре условията.

„Но после свикнах и всичко бе наред. Мисля, че математиката, която се преподава в Университета, е на ниво 9-10 клас у нас.През лятото ще мина два онлайн курса по други предмети, с което ще си подпомогна следващия семестър“, разкри още плувецът.

Антъни коментира и как се чувства при тренировките на ярдов басейн: “Помогна ми за обръщанията, подводните ми плувания също са подобрени. Но плуването на ярдов басейн не е спорт – това е подводни с блъскане. Затова ме “убиват” на малък басейн, а на голям басейн стават съвсем други състезатели.”

Той подчерта, че конкуренцията в студентските първенства в САЩ е много голяма.

“Става Олимпиада на малък басейн“, каза Иванов, който на една от надпреварите покри норматив “А” за участие на Олимпийските игри в Токио догодина.

Антъни допълни също, че от неговата група в Университета  ще има още седем човека освен него, които ще участват на Световното първенство в Куанджу. Наставникът му  също ще бъде на шампионата с един от националните отбори.

Антъни Иванов заключи, че е готов да плува под националния си рекорд на световното първенство  в Куанджу (Южна Корея) по-късно този месец.

“Всичко е наред, подготовката ми върви много добре, готов съм да плувам под националния си рекорд на 200 метра бътерфлай. Ако това се случи, със сигурност ще се класирам за  финала. Освен ако постиженията не се вдигнат толкова много, че да съм извън първата осмица. Но не мисля, че това ще се случи. Смятам, че резултатите ще бъдат както преди две години, – тогава  финала го затворих аз, сега се надявам  да го затвори някой по-бавен от мен”, каза Иванов.

На награждаването присъства и генералният мениджър на националните отбори Кристиян Минковски, който сподели повече подробности за подготовката на тима за световното първенство и целите, които са поставени пред отбора

Шестима българи ще се състезават в Куанджу  от 12 до 28 юли – Антъни Иванов, Светлозар Николов, Любомир Епитропов, Лъчезар Шумков, Калоян Братанов и Габриела Георгиева. Отборът заминава  в понеделник и пристига в Южна Корея на следващия ден следобяд.

“Мисля, че времето за адаптация е напълно достатъчно, въпреки голямата часова разлика. Масажист ще търсим на място – на световно първенство организаторите осигуряват масажисти, които могат да бъдат ползвани от всичките състезатели”, каза Минковски и коментира какви са целите, които са поставени пред състезателите: “Очаква се да развиват постиженията си, както е в програмата на федерацията 2018-2020 г. До 1 процент над “А” норматива за Олимпийските игри – това е задачата минумум“.

Според Минковски Антъни е „заразил“ с успехите си останалите млади плувци, които се завърнаха от европейското първенство в Казан със сребърен медал на Йосиф Миладинов, 5 финала, 9 подобрени национални рекорда за юноши и 10 за мъже.