Венцеслав Стефанов: Мисля, че в българското първенство няма уредени мачове

Венцеслав Стефанов: Мисля, че в българското първенство няма уредени мачове

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде специална пресконференция в Пресклуб „България“, на която коментира началото на шампионата и актуалните въпроси в българския футбол.

„Надявам се след срещата на премиера Бойко Борисов със собствениците на трите  големи клуба – Божков, Ганчев и Домусчиев, да има мир по стадионите. Не знам дали някой от нашите колеги, които не искаха да подписват споразумението за телевизионните права, правят разликата между парите от телевизионните права и присъствието на феновете на стадиона. Ако ЦСКА и Етър играят, на стадиона ще има привърженици, най-вече на ЦСКА. Но когато дават мача по телевизията, този двубой го гледат фенове и на Славия, на Ботев, Черно море, Левски, Лудогорец и т.н. Телевизията дава парите и според гледаемостта на двубоите. Ако отбори като Славия и Етър ги няма, няма да има и излъчване на мачове по телевизията“, започна Стефанов и допълни:

„Някои забравиха как преди години получавахме по 20 – 30  хиляди лева. Сега 400 или 500 хиляди им се виждат малко. Ако тези шефове смятат, че парите са им малко, то има първенства с по-голямо заплащане. Препоръчвам да си преместят отборите в тези по-богати държави. Само в началото отборите получават еднаква сума. След това парите са според класирането и гледаемостта и разпределението е справедливо. Има хора, които искат да дават повече пари, но договорът е до 2021 г. и за БФС е невъзможно да смени договора поради огромната неустойка. Добре е по-малките клубове да си получават сумите навреме, защото те зависят от тези пари.

Има първенства в Западна Европа, където за телевизионните права се дават много пари и стадионите пак са пълни. При нас тази борба е загубена. По стадионите само ексцесии се случват и много хора не желаят да идват . Ако мачовете не се дават по телевизията, посещаемостта по стадионите няма да се подобри. За да се премахне хулиганството трябва органите на реда да си вършат работата по-добре. Тези ексцесии преди ги нямаше. След 1989 г. си помислихме, че демокрацията означава свободия. Всички правят каквото си искат, без да са дали нищо от себе си. Само на стадионите се правим на бабаити. Дано Маринов и Борисов вземат нещата в своите ръце, защото иначе няма оправия“,убеден е Стефанов и подчерта:

„В битката за първото място ще има най-много удари под кръста, ако няма мерки. И Гриша Ганчев, и Кирил Домусчиев, и Васил Божков ще имат амбиции за титлата. Проблемите и в съдиите, и в целия манталитет е в нас. Натискът идва от нас. Всички ние, ръководителите на клубовете, не сме светци“.

Стефанов заяви, че има голяма разлика между съдийските грешки и тенденциозното съдийство.

„Тук е дилемата. В някои мачове ти виждаш как съдиите те ограбват безобразно. Това не са грешки, а са преднамерена намеса против теб. Понякога се действа и превантивно. На мача ни с Етър за 7-то място, още в началото вдигнаха жълти картони на наши играчи, за да не могат  да играят в евентуалния бараж срещу Левски, ако бяхме победили. Опираме до морала. Силово не може да се реши проблема. Със съдиите преди можеше, но сега сме 2019 г. и дай Боже срещата на големите да даде резултат, защото аз съм сигурен, че за да присъстват толкова важни личности на срещата, нещата няма да са току-така. Важно е този път наистина да има промени“.

Стефанов коментира и въпроса с уговорените мачове.

„Вчера четох в едни сайтове как съм сътворил обръщалката по собствено усмотрение. Кой ги измисля тези неща не мога да си обясня. Ние започваме във всяко нещо да виждаме измама, преекспонираме. Не виждаме спортния шанс, който съпътства винаги футбола. Твърде много хора пишат за уредени мачове. Според мен в българското първенство няма уредени мачове в момента. Хората, които ръководят футбола, не могат  да бъдат пъдари на различните футболисти за техните действия. По отношение на освободените футболисти от Черно море – аз никога няма да подложа моите играчи на детектор на лъжата. Всеки президент трябва да си почисти собствената къща, ако иска само с футболни средства да получава резултати“.

По темата за националния отбор президентът на Славия бе доста критичен:

“Безкрайно добре осигурени са футболистите, но това  не ни пречи да паднем от Косово. Те нямат държава, но имат отбор. Следващият сериозен противник, от който можем да загубим, е Катманду.  Не може да се твърди, че ръководството на футболния съюз е виновно. Аз имам упрек само затова, че не  задължихме  клубовете да имат поне по един или двама футболисти до 21 години, които  задължително да играят в мачовете от първенството- Или да има квоти за чужденци”, каза той и коментира ситуацията в отбора на Славия:

„Аз мисля, че има опитни играчи в състава на Славия за момента. Хора като Тасевски, Кирилов и други мисля, че могат да въведат ред и спокойствие сред младите.  За мен е важно нашите футболисти във всеки мач да се борят за победата. И ако спазват указанията на старши треньора, може да се класираме доста напред в първенството.“