Обучение за безопасно шофиране и дрифт шоу ще съпътстват „Гран при София“

Обучение за безопасно шофиране и дрифт шоу ще съпътстват „Гран при София“

На 17 и 18 август  на  пътен възел  „Стадион “Г.  Аспарухов” след 10-годишно прекъсване ще се проведе „ Гран При София” 2019 – III  кръг от Националния шампионат по автомобилизъм на Затворен маршрут, каза  на пресконференция в Пресклуб „България“ Росен Даскалов, управител на „София кар моторспорт“. Досега заявка за участие са подали над 100 пилоти, а броят на зрителите  се очаква да бъде над 70 000.

Състезанието е част от  кампанията  на „София Кар Моторспорт”, Българската федерация по картинг, Института по пътна безопасност и Академия “Мирафиори” – „Да превърнем децата от бъдещи опасни в бъдещи безопасни шофьори!“

В кампанията са включени много интересни програми, които бяха представени на пресконференцията :

Мисия „0” (MISSION ZERO) – програма на Института за пътна безопасност за предотвратяване на пътни наранявания със смел подход към пътната безопасност.  За да се случи това, „е необходимо да предвиждаме непредвидимото, да възприемем необяснимото и да проектираме немислимото“. Руслан Баждеков заяви пред репортерите, че България е на първо място в Европа по брой на смъртни случаи  от катастрофи, но всяка институция твърди, че е направила всичко необходимо и за катастрофите се обвиняват само шофьорите.

Една от  итересните инициативи за по-добро обучение на младите шофьори е  Националният шампионат „Безопасно шофиране” за деца и подрастващи до 18 години – съревнование в състезателна среда по практическо управление на картинг и автомобил и теория върху Правилника за движение по пътищата.  Всеки, който умее да управлява картинг и автомобил, ще може да участва в това интересно съревнование.

Явор Алексов от Академия “Мирафиори” разкри подробности за проекта  „Овладей пътя“ . С този проект се предлага на водачи на МПС да усъвършенстват уменията си зад волана с обучение по безопасно шофиране. В обстойна лекция  шофьорите ще се запознаят с основните правила за правилно позициониране в автомобила, поведение на пътя и физични закони, а в практическите упражнения ще бъдат поставени в изкуствено създадени рискови ситуации, които трябва да овладеят.

За автомобилните ентусиасти ще бъде проведено специално обучение по дрифт, което ще им даде възможността да опитат атрактивния спорт на обезопасено и подходящо място.

Като допълнителна атракция Mirafiori Team ще проведе професионално дрифт шоу, с което да демонстрира висша форма на контрол над автомобила.