14 екипажа ще участват в Еко Рали България – по пътя на Априлското въстание

14 екипажа ще участват в Еко Рали България – по пътя на Априлското въстание

Четиринадесет са заявките досега за участие в седмото издание на Еко Рали България – надпревара, посветена на автомобилите с електрическо и алтернативно задвижване, което ще се проведе от 26 до 28 юли, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ Ваня Панталеева от СК „Интерспийд“ – организатор на проявата. 11 електромобила и 3 хибрида се очакват под стартовата арка на столичния площад „Батенберг” този петък.

Състезанието е част от международния календар на FIA и  кръг от Балканската Еко Купа. Родните състезатели ще гонят международния трофей, след като наскоро български екипажи триумфираха в еко рали „Тесла” в Сърбия и в момента са начело в класирането.

Стартов номер 1 ще е за най-запаления ентусиаст и многократен шампион от рали и пистови надпревари Румен Дунев. Той ще участва с електрически Nissan Leaf, а навигатор ще е синът му Енрико. Сред техните конкуренти ще е още един член на легендарната фамилия– европейският дрифт шампион Тодор Дунев, зад волана на Audi e-tron. Със свои екипажи ще се включат АЕЦ Козлодуй и няколко общински институции от различни български градове.

Тази година, Еко Рали България е с нов маршрут по пътя на Априлското въстание и ще отведе участниците от София до Панагюрище и обратно. Организаторите разкриха, че трасето ще е изключително технично и кодовата дума за преодоляването на специалните регулаторни тестове е „прецизност”.

Церемониалният старт на Еко Рали България 2019 ще бъде в петък, 26 юли, от 19 часа в центъра на София. Жителите и гостите на столицата могат да отидат на площад „Батенберг” още в ранния следобед, за да могат да разгледат най-новите и атрактивни електромобили, както и различни продукти от сферата на екологичната мобилност.

В събота участниците ще се отправят към Панагюрище, а по пътя ще бъдат и първите специални етапи – така наречените регулаторни тестове за майсторско управление с точна скорост и за точно време. В неделя, надпреварата се завръща в столицата, а финалът е  в София Тех Парк.

Еко-ралитата стават все по-важна част от международния календар на FIA. Тази година има 13 официални надпревари и 4 кандидатстващи, а тенденцията е за нарастване на броя на състезанията. Навсякъде местните власти и автомобилните производители съдействат максимално на подобни събития, тъй като това е атрактивен комплексен подход както за подобряване на екологията в даден район, така и в маркетингово отношение на фирмите от индустрията. В допълнение, шампионатът с електрически болиди Формула Е става все по-атрактивен в глобален мащаб и мнозина специалисти предричат в не много далечно бъдеще той да вземе короната на Формула 1.