БФ Джудо връчи премии за 8 000 лв на младите ни таланти

БФ Джудо връчи премии за 8 000 лв на младите ни таланти

Днес в Пресклуб „България“ президентът на БФ Джудо доц. д-р Румен Стоилов  връчи  премии в размер общо на 8 000 лв. за успеха на младите ни таланти на Европейското първенство за кадети и на Европейския младежки олимпийски фестивал в Баку.   Средствата са осигурени от спонсори на федерацията, чието ръководство дава финансова премия на всеки  медалист от голямо международно състезание за мъже и жени, за юноши и девойки.  Носителката  на сребърен медал от Европейското първенство за кадети  и от Европейския младежки олимпийски фестивал Анастасия Балабан  получи 4000 лв. 16-годишната Анастасия до миналата година  се състезаваше за Украйна, а от тази, заедно със своя баща Василий Балабан, който е национален треньор на кадетките ни, защитава цветовете на България.   Василий Балабан взе 2500 лв, а бронзовата медалистка от Европейския шампионат за кадети Лидия Брънчева получи премия от 1500 лв.

Президентът на БФ Джудо доц. Румен  Стоилов изрази своето задоволстово от постиженията на младите ни таланти.

„Младите спортисти са нашето бъдеще. Затова обръщаме особено голямо внимание на тяхната подготовка. Стараем се да им осигуряваме всичко необходимо за пълноценни тренировки, лагери и възстановяване. Най-талантливите вече  постигат първите добри резултати. Сега ще изпратим нашите таланти при кадетите да се състезават на Европейския шампионат в по-голямата възрастова група – при юношите и девойките, за да трупат опит. Но най-важното състезание за тях е Световното първенство за кадети в края на месец септември в Казахстан, откъдето също очаквам медали“, заяви пред репортерите Румен Стоилов. Той допълни, че е получил писмо от Европейския съюз по джудо, с което се дава правото на България да организира Европейското първенство за мъже и жени през 2022 година.

Анастасия Балабан и Лидия Брънчева благодариха на ръководството на БФ Джудо и лично на президента и вицепрезидента на федерацията Румен Стоилов и Даме Стойков за отличните условия, които им се предоставят за подготовка. Те са доволни от спечелените медали, но виждат и грешките, които допускат и до началото на Световния шампионат ще се постараят да ги намалят до минимум, за да постигат победи и на финалите.

Старши треньорът на кадетките Василий Балабан заяви, че той и неговото семейство от 2 години са в страната, но е трябвало да изчакат всички процедури, за да могат да се състезават за България.

„От Украинската федерация нямахме спънки, получихме подкрепата и на Българската федерация и аз се радвам, че вече се състезаваме като български джудисти и се гордеем, че печелим медали за България“.