Иван Петков: Важното е да играем добър волейбол и да имаме постоянство“

Иван Петков: Важното е да играем добър волейбол и да имаме постоянство“

Националният отбор по волейбол на България /жени/ ще участва във финалите  на европейското първенство, което ще се проведе от 23 август до 8 септември в четири страни – Турция, Полша, Унгария и Словакия. Националките ни са в група „А“ и ще играе  своите срещи в Анкара, като съперници на нашите момичета са отборите на Франция, Турция, Сърбия, Финландия и Гърция. Първият  мач на България е срещу Франция, който е на 23 август от 14:30 ч. Селекционерът на тима  Иван Петков заяви на специална пресконференция в Пресклуб “България” преди шампионата, че очаква отборът да играе добър волейбол  и да се представи по-най-добрия начин.

“Отиваме да се представим по-най-добрия начин на европейското първенство и да заемем мястото, което заслужаваме като игра и като отбор. Надявам се по-възможност да постигнем челни позиции, като предварително не се натоварваме с някакви конкретни очаквания. Отиваме да играем един добър волейбол. Както винаги казвам, за нас най-важен е предстоящия мач. Надявам се да го изиграем успешно и да мислим за следващия, за да стигнем напред докъдето можем. Винаги първите двубои на всеки голям форум са трудни и трябва да сме много добре подготвени. Отборът на Франция, който е първият ни съперник, е от средноевропейска сила, а в последните години отбелязва прогрес. Затова излизаме с нужния респект и трябва да бъдем максимално концентрирани. Имаме млад отбор, съставът ни има потенциал, който трябва да се покаже на европейското първенство. Искрено се надявам момичетата да са подготвени и първо да направим един добър старт на турнира, а след това да се борим да спечелим и следващите срещи. Направихме добра подготовка, минахме и през олимпийска квалификация, отборът е в добра форма.Контузии няма и смятам, че всичко е нормално преди шампионата“.

Капитанът на отбора Елица Василева заяви пред репортерите, че тимът ни ще търси максимума във всеки мач.

“Подкрепям думите на треньора Иван Петков, а именно, че най-важният мач е следващият. Така, както бе на олимпийската квалификация, смятам, че в този стил играем най-добре. Търсим максимума в играта ни във всеки мач. Резултатите и класирането ще дойдат сами, ако ние даваме най-доброто от себе си във всеки двубой.”

Гергана Димитрова каза, че се надява тимът ни да покаже добра игра: „В САЩ се представихме добре, защото към отбора се присъединиха Елица Василена и Лора Китипова. Винаги има какво да научим от толкова добри и опити състезателки. Играла съм известно време във Франция, мисля, че можем да ги победим в първия мач.  Надявам се да покажем добра игра на европейското първенство и да се докажем като отбор.”

Лора Китипова допълни: “Смятам, че направихме добра подготовка. Надявам се да покажем най-доброто, на което сме способни и да постигнем повече победи на европейското първенство.”