„Спортът е по-добро решение“ обединява младежи от Русия, Украйна, Сърбия, Северна Македония и България

„Спортът е по-добро решение“ обединява младежи от Русия, Украйна, Сърбия, Северна Македония и България

33 младежки лидери от 8-ми до 12-ти клас, от Украйна, Сърбия, Русия, Северна Македония и България се включиха в тазгодишната младежка кампания, озаглавена „Спортът е по-добро решение“. Тя се проведе от 15 до 26 август по река Арда, в планината Родопи, на връх Столетов в Стара планина и в български градове с вековна история като Плевен и Габрово.

Любопитното е, че участниците от Русия, Украйна и Сърбия са етнически българи – таврийски българи от Бердянск (Украйна), банатски българи от Тимишоара (Румъния), българи от Западните покрайнини от Босилеград и Димитровград (Сърбия), бесарабски българи от с. Делени (Украйна) и от Санкт Петербург (Русия). Те имат български корени, възпитани са в любов към българското и говорят български език – онзи български, който са говорели нашите деди.

В продължение на 12 дни заедно с българските си връстници те преплаваха с каяци едни от най-живописните места по река Арда, караха велосипеди, живяха заедно в палаткови лагери, дискутираха проблеми от тяхната среда, свързани с агресията, учеха се как да я разпознават и как да я овладяват, разказаха защо са предпочели спорта и как той ги мотивира да бъдат по-добри и по-толерантни хора. На 24 август младежите присъстваха на 142-та годишнина от историческата битка при Шипка, където се наблюдаваха възстановка на епичните боеве на българските опълченци през 1877 година. Те посетиха емблематичния етнографски комплекс „Етъра“ и  Панорама „Плевенската епопея“.

Обединяваше ги една обща кауза – да докажат, че агресията не е начин на решаване на сложните житейските ситуации и че спортът е техният избор за овладяване на гнева.

Едно от важните послания, което бе отправено, е необходимостта от толерантност във всичките й измерения, разпознаването на  собствените и чуждите агресивни реакции, и начините за справяне с тях. Спортът и двигателната активност в свободното време са  средство, чрез което младежите могат да придобият необходимите умения за превенция на агресията около тях и да бъдат устойчиви на влиянието на външните фактори и средата, в която живеят.

Организатор на кампанията е Клуб по водни и гребни спортове в тихи и бързи води „Преображение“ – Хасково, със съдействието на дългогодишните деятели на спорта и туризма в  региона Недялко Атанасов, Стефан Аврамов и с  подкрепата на Министерството на младежта и спорта.