Йосиф Миладинов: След кратка почивка започвам подготовка за Олимпиадата

Йосиф Миладинов: След кратка почивка започвам подготовка за Олимпиадата

На световното първенство за юноши в Будапеща Йосиф Миладинов се класира за два финала, спечели бронзов медал на 50 м бътерфлай, стана четвърти на 100 м, подобри четири национални рекорда при мъжете и завоюва олимпийска квота за Токио 2020. Само ден след прибирането си в София ръководството на БФ Плувни спортове и Йосиф Миладинов дадоха специална пресконференция в Пресклуб „България“.

“Много съм щастлив и доволен от представянето си. Получи се много успешно, което не бях очаквал. Първоначално не вярвах, че толкова бързо ще плувам и ще направя такива резултати, но съм много щастлив. Сега гледам напред към европейското първенство за мъже в малък басейн и към Олимпиадата в Токио“, заяви  Миладинов пред репортерите и допълни:

„Когато заминах за Германия, видях, че там обръщат голямо внимание на обема на подготовката и се плуват много километри. В Швейцария се набляга повече на техниката и на детайлите. Така че от трите страни, в които съм плувал – България, Германия и Швейцария, се стремя да взема най-доброто“.

16-годишният талант допълни, че не се впечатлява от появили се сравнения с легендата Майкъл Фелпс. “За мен сравненията не значат нищо. Аз съм си аз и не искам да се оприличавам с никого“.

Следващото голямо състезание за Йосиф Миладинов ще е европейското първенство в малък басейн за мъже и жени в Глазгоу, Шотландия.

“Вече съм участвал на няколко големи състезания. Ще натрупам още опит. Според мен и  в България един плувец може да се подготвя толкова добре, колкото и в Швейцария”, убеден е Миладинов .

Президентът на федерацията Георги Аврамчев подчерта, че изминалият сезон е  един от най-успешните за българското плуване от 1989 г. насам. “Добрите резултати отдавам на талантливото поколение и отличната  работа на треньорите. През следващата година в България ще се  организират 4 големи турнира, които ще бъдат и олимпийски квалификации. Надявам се и други наши състезатели да покрият норматив „А“ за Олимпиадата в японската столица“, заключи Аврамчев.

Мениджърът на националните отбори Кристиян Минковски изтъкна големия успех на  Миладинов, но подчерта: “За постигнатите отлични резултати и спечелената квота сега Йосиф е на гребена на вълната, но да не забравяме и останалите ни участници, които също се представиха много добре. Сега Миладинов ще има кратка почивка у нас, а през следващата седмица започва лагер на Белмекен, на който ще бъдат останалите ни най-добри плувци. Ще водим централизирана подготовка и се надявам, че ще имаме още квоти за Токио 2020“, заключи Минковски.